Svensk succéstart – nu kan OS-rekordet ryka

25 världscupsegrar i fem olika sporter. Den svenska succén väcker förhoppningar om nytt medaljrekord i OS i Peking. –Truppen ser stark ut. Pyeongchangresultatet är i fara, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK.

Sandra Näslund har vunnit fem av sex världscuptävlingar i vinter. Arkivbild.

Sandra Näslund har vunnit fem av sex världscuptävlingar i vinter. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Olympiskt2021-12-24 09:00

Inför förra vinter-OS, i Pyeongchang 2018, var medaljmålet åtta medaljer. Utfallet blev mycket bättre, 14 medaljer varav 7 guld – tangerat rekord för en svensk OS-trupp.

– Jag bedömde inför den här säsongen att det ligger på samma nivå som det gjorde vid motsvarande tid inför Pyeongchang. Sedan har det gått väldigt bra för väldigt många grenar den här första månaden av säsongen så det drar åt det positiva, säger Peter Reinebo om ett möjligt medaljmål till Peking.

– Men truppen ser stark ut och Pyeongchangresultatet är i fara.

Vann damligan

Statistikföretaget Gracenote spådde för en månad sedan att Sverige kommer att ta 19 medaljer i Peking. Den här veckan uppdaterades prognosen till 21 efter fler blågula vintersportframgångar i december.

– Det skulle vara vårt bästa vinter-OS någonsin i så fall. Pyeongchang var det bästa så här långt och vi var sexa totalt i medaljstatistiken och överträffade målet, säger Reinebo om Sveriges sju guld, sex silver och ett brons.

– Men man ska också tänka att några lagdelar överpresterade. Vi hade två guld i slalom och framgångar i skidskytte som tidigare resultat inte motsvarade, säger Reinebo.

I Pyeongchang vann Sverige damernas medaljliga med fem guld, fyra silver och ett brons, före USA och Nederländerna (båda 5–3–4).

Även i Peking-OS är det de blågula damerna som förväntas ta flest svenska medaljer. För i bland annat skidor (både sprint och distans), skidskytte och skicross tillhör svenskorna just nu de allra bästa i världen.

Dahlqvist överlägsen

Tittar man på Gracenotes beräkningar, som enligt den senaste uppdateringen ska ge Sverige 21 medaljer, prognostiserades först att Linn Svahn ska ta två medaljer. Men Svahn är ju borta från OS på grund av sin axelskada. I stället har Maja Dahlqvist tagit över som vinterns sprintdrottning i skidor och vunnit alla fyra individuella sprinttävlingar i världscupen före jul, plus teamsprinten.

Jonna Sundling, som enligt Gracenote ska ta en medalj i Peking, hann knappt starta säsongen innan hon föll och skadade ena tummen. Men hon kom igång igen snabbare än beräknat och visade klass i sprinttävlingarna i Dresden där det blev en andraplats individuellt, och så vann hon teamsprinten ihop med Dahlqvist.

Frida Karlsson, tvåa totalt i världscupen efter Dahlqvist, har presterat väldigt bra så här långt i världscupen och kan mycket väl ta två individuella OS-medaljer som Gracenote tror.

Elvira Öberg medaljhopp

I skidskytte tror Gracenote på tre medaljer, för Hanna Öberg, Martin Ponsiluoma och damstafettlaget. Hittills i världscupen har Sebastian Samuelsson, Hanna Öberg, Elvira Öberg, Ponsiluoma och damstafettlaget kommit på prispallen. Elvira Öberg har seglat upp som kanske skidskyttetruppens främsta medaljhopp i OS efter sina två segrar i världscupen förra helgen.

– Det har gått bra sista månaden och jag hoppas det fortsätter så en månad till, så får vi se var vi är då i mitten av januari, säger Reinebo som så sent som i onsdags kunde glädja sig åt Sara Hectors storslalomseger i Courchevel – hennes första världscupvinst på sju år.

Även slalomåkaren Kristoffer Jakobsen har visat gryende OS-form i alpina världscupen, med en andraplats i Val d'Isere och tredjeplats i Madonna di Campiglio.

Andra vinterolympier som har stärkt sina medaljchanser i inledningen av säsongen är skicrossåkaren Sandra Näslund som vunnit fem av sex individuella världscuptävlingar i vinter.

Och skrinnaren Nils van der Poel, som tog två VM-guld och satte världsrekord förra säsongen, har förbättrat sitt världsrekord på 5 000 meter i vinter.

Svenska medaljhopp som fortfarande saknar pallplatser i världscupen i vinter är skidåkaren Ebba Andersson (har som bäst varit fyra) och freeskiåkaren Oliwer Magnusson (två fjärdeplatser).

Efter vintersporternas tävlingar under julhelgerna ska SOK titta på hur svenskarna presterat i vinter, statistiskt och noggrant, för att sedan komma med ett medaljmål för Peking den 11 januari.

Frida Karlsson är en av de svenskor som dominerar i vinterns världscuper. Arkivbild.
Frida Karlsson är en av de svenskor som dominerar i vinterns världscuper. Arkivbild.
Fakta: Svenska världscupsegrar i OS-grenar i vinter

Alpint: Sara Hector (1)

Skidor: Maja Dahlqvist (4), Frida Karlsson (2), teamsprint (1, Dahlqvist och Jonna Sundling)

Skidskytte: Hanna Öberg (1), Sebastian Samuelsson (2), Evelina Öberg (2), damstafett (1, systrarna Öberg, Linn Persson och Anna Magnusson)

Skridskor: Nils van der Poel (4)

Skicross: Sandra Näslund (5), David Mobärg (1)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!