Tillsammans har SOK, Sveriges paralympiska kommitté och Riksidrottsförbundet avslutat sin förstudie och kommit fram till att Sverige både har viljan och möjligheten att arrangera spelen om sju år.
Enligt SOK välkomnas beslutet av att vilja fortsätta processen av Internationella olympiska kommittén (IOK).
– Vi har en möjligt och en vilja att arrangera OS 2030. Utifrån rapporten är vi redo att gå vidare till nästa fas. Det är samtidigt viktigt att poängtera att de här stegen inte är bindande på något sätt, utan det handlar om att vi fördjupar dialogen i antal frågor, till exempel hur vi kan förbättra oss som gör att vi kommer närmare ett OS i Sverige, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.
"Har stor respekt"
IOK betalar ut drygt 10 miljarder kronor i bidrag. Resten räknar SOK med att få in genom sponsorer och samarbeten med näringslivet.
Enligt en opinionsundersökning beställd av SOK vill sju av tio svenskar att Sverige arrangerar OS 2030.
– Vi har stor respekt för opinionen och den visade att vi har stort stöd. Detta med förutsättning att spelen blir demokratiskt, socialt och ekonomiskt hållbara, säger von Uthmann.
Inga nya anläggningar
Stockholmsregionen är tänkt som huvudort i den svenska planen. Här planeras för sporter som ishockey, konståkning, curling, short track. Falun, Östersund och Åre är också tilltänkta orter.
Var vinter-OS och Paralympics 2030 ska utspelas kommer att presenteras innan OS-invigningen i Paris den 26 juli 2024, om IOK får som de vill.
Enligt planen ska inga nya arenor byggas i Sverige utan man ska utnyttja de anläggningar som redan finns. Även organisationer som är vana vid att genomföra stora, internationella tävlingar, kommer att hjälpa till.
– Vi måste visa att vår plan håller hela vägen. Nu börjar det riktigt stora jobbet, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande för Riksidrottsförbundet.