Sverige räds inga i OS: "Vi kan slå alla lag"

Fotbollsdamerna ligger inte sömnlösa över eventuella kvartsfinalmotståndare. Varför skulle de? Det är de andra OS-lagen som ska vara oroliga. –Vi har inlett väldigt bra så jag tror nog att de har respekt för Sverige och vårt spel, säger backen Amanda Ilestedt.

Mittbacken Amanda Ilestedt, här under matchen mot Australien, har spelat varje minut för Sverige i OS hittills.

Mittbacken Amanda Ilestedt, här under matchen mot Australien, har spelat varje minut för Sverige i OS hittills.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Olympiskt2021-07-26 10:04

Inför tisdagens avslutande gruppspelsmatch mot Nya Zeeland är förutsättningarna enkla: Sverige vinner grupp G om det blir minst oavgjort.

Det är naturligtvis målsättningen.

Och det är oavsett huruvida det ger en lättare eller svårare motståndare i kvartsfinalen på fredag.

– Vi vill vinna alla matcher, så den här matchen ska vi vinna. Jag har inte så jättebra koll, men oavsett vilka vi får i kvarten så kommer det bli en tuff match, det blir inte lätt, säger Hammarbyanfallaren Madelen Janogy.

Det troliga är att gruppseger innebär kvartsfinal mot Japan eller Kanada, en andraplats skulle sannolikt ge tuffa Nederländerna, regerande Europamästare och VM-silvermedaljör 2019.

"Kan slå alla lag"

Sak samma, säger de svenska spelarna.

– Det är egentligen ingenting vi lägger så stor vikt vid. Vi siktar på att vinna den här matchen, så vi siktar på att bli gruppetta, men vilka lag som väntar eller vilken halva vi hamnar på, det funderar man inte på, säger mittbacken Amanda Ilestedt.

I stället är det kanske läge att vända på perspektivet. För vilka vill egentligen få den här upplagan av Sverige, som körde över självaste USA med 3–0 i premiären, på sin lott.

– Vi har inlett väldigt bra så jag tror nog att de har respekt för Sverige och vårt spel, säger Ilestedt.

– Vi vet vad vi kan och har en stor tro på att vi kan spela en bra fotboll. Vi vet att vi kan slå alla lag om vi spelar bra.

Eventuellt motstånd i kvartsfinalen är inte heller något som Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson tar med i beräkningen när han ska ta ut laget mot Nya Zeeland.

Själva kvartsfinalen finns däremot redan i tankarna.

Alla redo för spel

Hade det varit OS-final hade alla spelare varit tillgängliga till tisdagens match på Miyagistadion, säger Gerhardsson. Men nu ger den avslutande gruppspelsmatchen en chans till återhämtning inför slutspelet.

– Det viktigaste är att ta poäng och gärna vinna, men också att se till att vi har fräscha spelare till kvartsfinalen, säger Gerhardsson.

Konkret innebär det att en del nyckelspelare kan komma att få vila mot Nya Zeeland. Matchen är viktig, men kvartsfinalen på fredag är viktigare.

– Det är bra att veta att det inte är en måstematch. För oss är målsättningen att vinna gruppen, men att kombinera det med att vi också är ordentligt förberedda inför kvartsfinalen. Så det är bra att veta att vi är klara för slutspel, och inte behöver gå all-in med allt och alla och chansa med spelare.

– För förhoppningsvis har vi fyra matcher kvar att spela.

Fakta: OS-fotbollen inför sista omgången

Fakta: Läget i OS-fotbollen

Grupp E

Storbritannien är klart för kvartsfinal efter två raka segrar. Tvåan Kanada har också ena benet i slutspel, då kanadensiskorna ser ut att som sämst bli en av de två bästa treorna som går vidare. Hemmanationen Japan har också goda möjligheter, och fördel av att ha gruppens på pappret svagaste motstånd, Chile, i sista matchen.

1) Storbritannien, 6 poäng, +3 i målskillnad

2) Kanada, 4, +1

3) Japan, 1, –1

4) Chile, 0, –3

Sista omgången: Kanada–Storbritannien, Chile–Japan

Grupp F

Det ser ut att bli en målskillnadsaffär om gruppsegern i grupp F, där Nederländerna och Brasilien tagit var sin storseger redan och sedan spelat oavgjort i det inbördes mötet. Mycket talar för att trean i den här gruppen missar slutspel.

1) Nederländerna, 4, +7

2) Brasilien, 4, +5

3) Kina, 1, –5

4) Zambia, 1, –7

Sista omgången: Brasilien–Zambia, Nederländerna–Kina.

Grupp G

Sverige är redan vidare, men behöver en poäng mot Nya Zeeland för att helt säkert vinna gruppen. Australien behöver en seger mot USA för att ta över andraplatsen, men båda länderna har goda möjligheter att ändå gå till kvartsfinal. Nya Zeeland behöver troligen en flermålsseger mot Sverige för att ha chansen.

1) Sverige, 6, +5

2) USA, 3, +2

3) Australien, 3, –1

4) Nya Zeeland, 0, –6

Sista omgången: Nya Zeeland–Sverige, USA–Australien.

Om flera lag hamnar på samma poäng skiljs de åt på följande sätt, i tur och ordning: 1) målskillnad i alla gruppspelsmatcher, 2) antal gjorda mål i alla gruppspelsmatcher, 3) inbördes möten, 4) målskillnad i inbördes möten, 5) gjorda mål i inbördes möten, 6) fairplay-poäng, 7) lottning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!