Enligt Åsa Edlund Jönsson för det nya jobbet med sig en hel del utmaningar.
– Dels är det högt uppsatta mål när det gäller medaljer. Men sedan är stärkt finansiering för att ge svenska olympier de bästa förutsättningarna att tävla i världsklass en nyckelfråga, säger hon till TT.
Tidigare i höstas visade en internationell forskningsstudie att Sverige spenderar 50 procent mindre pengar på olympisk idrott än exempelvis Norge och Danmark. Något Edlund Jönsson tycker är en av SOK:s stora utmaningar – men också en av de viktigaste frågorna för svensk elitidrott.
"Utmanande tider"
– Här tror jag att vi måste samarbeta i Sverige för att lösa det och för att hitta bättre ekonomiska förutsättningar för svenska olympier och svenska elitidrottare. Då handlar det om att vi behöver jobba tillsammans inom svensk idrott. Men också samarbete med näringslivet och politiken.
– Det är klart att vi står inför utmanade tider. Det kommer bara att ställa högre krav på mig och min kommande organisation. För jag tror inte att någon i Sverige inte vill att Sverige ska ha framgångsrika idrottare som kan stå högst upp på pallen. Det tror jag att alla vill.
Vill se OS i SVT
Hon lyfter även att en viktig fråga för SOK är ge unga, oavsett bakgrund, kön och ekonomi, möjligheten att tävla för Sverige.
– När de gör en tatuering, ska de tänka att jag vill tatuera in de olympiska ringarna. För jag har varit med och tävlat för Sverige på högsta nivå.
Enligt Edlund Jönsson bör så många som möjligt kunna följa de OS i framtiden. Då anser hon att public service ska "spela en självklar roll". Senast SVT sände från ett olympiskt spel var från OS i London 2012 – Discovery äger sändningsrättigheten över sommar-OS i Paris 2024 – men vem som sänder OS 2026 i Milano är fortfarande oklart.
– Jag har alltid tyckt, oavsett vilken roll jag har – min nuvarande eller min kommande – att så många som möjligt ska kunna ta del av OS, via tv, radio sociala medier. Ju mer OS kan nå ut till svenska folket desto bättre. Det är så man kan inspirera unga idrottare att i framtiden vilja tävla i ett OS för Sverige.
TT: Så i klartext, du ser gärna att OS sänds i SVT?
– I dag är det många tv-kanaler som samarbetar kring de stora tv-rättigheterna. Snart börjar fotbolls-VM, det delar SVT och TV 4. Så jag tror att det finns många möjligheter att hitta lösningar där så många som möjligt kan ta del av OS framåt. Där tycker jag att SVT ska spela en självklar roll, naturligtvis.
"Van att bli granskad"
Edlund Jönsson tar steget från journalist till en av de högsta tjänsterna i idrotts-Sverige. Det är även en tjänst som ofta granskas – något hon välkomnar.
– Jag är ju även i min roll i dag, som sportchef på Sveriges Television, van att bli granskad. Andra medier granskar ju även Sveriges Television, och inte minst SVT Sport. Just nu har det varit otroligt mycket frågor runt fotbolls-VM, säger Edlund Jönsson.
Edlund Jönsson börjar sitt nya jobb i februari. Hon efterträder Gunilla Lindberg, som haft positionen sedan 1989.