Tre klassiker – här är OS-gulden i Peking

Tre medaljer – alla i guld. Sverige har fått en succéstart på OS i Peking och leder medaljligan.

Skridskoåkaren Nils van der Poel efter OS-guldet på 5|000 meter.

Skridskoåkaren Nils van der Poel efter OS-guldet på 5|000 meter.

Foto: Ashley Landis/APTTT

Olympiskt2022-02-07 10:25

+ Walter Wallberg, freestyle – puckelpist

En 21-åring från Åre satte fart på den svenska guldfesten i Kina. Fullträffen överraskande många, men den som följt Wallberg på nära håll kände till hans kapacitet. Och den här kvällen fick han ut allt. Inte blev det sämre av att han fick avslutade den med ett samtal med statsminister Magdalena Andersson (S). "Hon ville gratulera och jag tackade henne för att restriktionerna snart är borta", sade Wallberg.

+ Nils van der Poel, skridsko – 5 000 meter

Som nyhetsbyrån AP konstaterade: "What a finish!". Med fyra varv kvar såg den svenske världsmästaren ut att ha tappat guldet till nederländaren Patrick Roest. Men den urstarka avslutningen räckte hela vägen till seger och olympiskt rekord (6.09,31). På fredag är han storfavorit till ett nytt OS-guld – på 10 000 meter.

+ Sara Hector, alpint – storslalom

Säsongens dominant höll för trycket i OS också, trots att hon kräktes av nervositet på morgonen. Medan flera konkurrenter hade problem – Mikaela Shiffrin körde ur – tog Hector ledningen direkt i första åket. I andra kunde inget stoppa henne från att ta karriärens största seger – och Sveriges första OS-guld i storslalom sedan Pernilla Wiberg vann i Albertville 1992. Marginalen till tvåan Federica Brignone, Italien, blev 28 hundradelar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om