Smittoläget av coronaviruset skruvas upp igen. En fjärde pandemivåg och nya virusvarianten omikron skapar oro – och kan sätta idrottstävlingar i gungning.
Hur påverkar det OS i Peking?
I Internationella olympiska kommitténs (IOK) coronaregelverk för spelen framgår att idrottare och ledare behöver ha vaccinerat sig med två doser för att slippa karantän i Kina. En uppdaterad version av regelverket ska komma i december.
SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo förväntar sig inte nya krav på en tredje dos införs då.
– Vi har inte fått några signaler om det. Det skulle vara en väldigt stor förändring om vaccinationsreglerna skulle ändras, och det är inte så troligt, säger han.
Inför OS i Tokyo 2021 fick alla OS-idrottare – i en uppgörelse med Internationella olympiska kommittén IOK och läkemedelsföretag – vaccin i förtid. Även de svenska vinterolympierna passade då också på att vaccinera sig i början och slutet av juni 2021.
"Samma kö som andra"
SOK inte har möjlighet att erbjuda en tredje dos i förtid inför vinter-OS.
– Man står i samma kö som alla medborgare, säger Reinebo
Men trots att Reinebo inte tror på ändrade regler säger han att man behöver vara beredd på att läget snabbt kan förändras.
– Det behöver vi ha en beredskap på, det har vi haft med oss länge. Men vi tar inte höjd för specifika utfall, utan det är mer ett allmänt förhållningssätt vi har.
Just nu erbjuds riskgrupper samt personer i åldrarna 65 och 79 år en tredje dos vaccin i Sverige. Näst på tur är personer över 50 år, vilket flera regioner bedömer kan bli av först i slutet av januari.
För OS-idrottarna är en tredje vaccindos kopplad till flera utmaningar enligt Peter Reinebo. Man vet inte när de kan erbjudas en tredje dos. Den tredje dosen kan tas först sex månader efter den andra dosen och om vaccinering sker i januari är det nära inpå OS som invigs den 4 februari
"Januari för nära OS"
– Om aktiva erbjuds en tredje dos under december tycker vi att man ska överväga det. Får man erbjudandet i januari tycker vi att det kan vara lite väl nära inpå OS. Men det är inte troligt att många ens har den möjligheten. Skulle det komma nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten om att ta en tredje spruta får vi ta en dialog om det med dem och vårt medicinska team då, säger Peter Reinebo.
Jan Wall, läkare i längdskidlandslaget, menar att med tiden kommer åkarna behöva en tredje dos och berättar att det har diskuterats olika vaccinationslösningar i landslaget.
– Vi har gjort en individuell bedömning. Som det ser ut nu har vi ett skydd med två sprutor, men med tiden måste vi boosta det, säger han.
TT: Hur ser ni på att ta en tredje dos före OS om det blir möjligt?
– De som har reagerat och blivit sjuka av sina vaccinationer kommer vi inte ge en tredje spruta före OS. De andra kanske gör det om vi har läge. Samtidigt måste vi komma ihåg att vi inte heller är den högst prioriterade gruppen utan måste vänta på vår tur om vi hinner boosta skyddet med en tredje spruta innan OS, säger Jan Wall.