Uigurisk längdåkare tände OS-elden

Dinigeer Yilamujiang gick på några sekunder från okänd längdåkare till symbol för något betydligt större. 20-åringen, som tillhör folkgruppen uigurer, tände OS-elden när ett av tidernas mest kontroversiella olympiska spel invigdes.

Dinigeer Yilamujian och Zhao Jiawen tände OS-elden.

Dinigeer Yilamujian och Zhao Jiawen tände OS-elden.

Foto: Jae C. Hong/AP/TT

Olympiskt2022-02-04 13:12

OS-ringar som bryter sig loss ur ett massivt isblock, en hälsning att det här minsann markerar "början på våren" samt ett övergripande tema i form av "En värld, en familj".

Invigningen av vinterspelen i Peking gjorde sitt bästa för att slå fast att det inte finns skäl till oro, vare sig för OS-lekarna eller för det politiska världsläget.

Men sanningen är att invigningstemperaturen på Nationalstadion – kallt och rått – utgjorde en minst lika bra metafor för vinter-OS 2022.

När OS-elden till slut skulle tändas blev politiken som omgärdat spelen tydligare än tydligast.

Zhao Jiawen, som tävlar i nordisk kombination, var den ene av två som fick dela uppdraget. Men det var den andra, Dinigeer Yilamujiang, som skapade rubrikerna.

Den 20-åriga längdåkaren är uigur och kommer från provinsen Xinjiang.

Att flera västländer – exempelvis USA, Storbritannien, Kanada och Australien – genomför en diplomatisk bojkott av OS beror inte minst på Kinas behandling av just uigurer.

Putin på plats

När många av världens tyngsta ledare stannade hemma fick Kinas president Xi Jinping därför nöja sig med andra bänkkamrater i "Fågelboet" under invigningen.

Bland dem på plats fanns hans ryske motpart Vladimir Putin och FN:s generalsekreterare António Guterres samt – givetvis – Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach.

Den sistnämnde höll inte igen i sina hyllningar till arrangören.

– Tyvärr är pandemin fortfarande en verklighet för oss alla. Det gör att vår tacksamhetsskuld till Pekings arrangörskommitté och till det kinesiska folket bara blir än större, sade Bach strax innan Xi Jinping förklarade spelen öppnade.

– Tack för att ni gör vinter-OS möjligt – och att ni gör det på ett sätt som är säkert för alla inblandade, fortsatte Bach.

I februari uppmanade över 180 människorättsorganisationer till bojkott av spelen. Anledningen är upprepade rapporter om hur den kinesiska regimen kränker mänskliga rättigheter för flera minoritetsgrupper – som uigurer och tibetaner – samt försöken att försvaga demokratin i Hongkong.

Krossade OS-drömmar

Det var naturligtvis ingenting som Thomas Bach lyfte i sitt tal. I stället uppmanade han alla att gräva ner eventuella stridsyxor, och hänvisade till den "olympiska vapenvilan".

– Jag ber alla världens politiska ledare att ställa sig bakom den olympiska vapenvilan. Give peace a chance, sade Bach.

En hyggligt storslagen invigning blev det också – om än inte i paritet med de senaste spelens öppningar.

När olympiska spel ska invigas brukar det inte sparas på krutet, men coronapandemins fortsatta härjningar tvingade fram ett något mer sparsmakat spektakel på Nationalstadion i Peking.

Ledorden för ceremonin var "enkelt, säkert, underbart" och inte minst de första två orden präglade stämningen.

Dels saknades en stor del av spelens huvudpersoner, det vill säga OS-idrottarna. Flera aktiva har redan fått sina OS-drömmar krossade på grund av covid-19 de senaste veckorna, och många vill nu helt enkelt undvika smittan på alla sätt möjliga.

Inga kändisframträdanden

Dels har arrangörerna valt – eller snarare tvingats? – skala ner på ambitionerna med tanke på pandemin.

Nog var det påkostat alltid – med fyrverkerier och högteknologiska ljusshower på den mäktiga led-skärmen på över 11 000 kvadrameter, som lagts över golvytan på arenan för att föreställa blänkande is. Klassiska ingredienser som väldrillade barnkörer och John Lennons "Imagine" saknades inte heller.

Men det var ändå något annat än 2008, senaste gången det anordnades ett OS i den kinesiska huvudstaden. Årets ceremoniregissör Zhang Yimou höll i trådarna också för 14 år sedan, och hade då till sitt förfogande runt 15 000 personer som uppträdde.

Bantad svensk trupp

I år var showstyrkan bara en femtedel så stor, och bestod uteslutande av "vanligt folk" – framför allt studenter och inga kända skådespelare eller artister.

Den svenska truppen marscherade in på invigningen som 78:e av totalt 91 nationer, med fanbärarna Emma Nordin (ishockey) och Oliwer Magnusson (freeskiing) i främsta ledet. Långt ifrån alla svenska OS-uttagna fanns dock på plats.

Svenskarna som tävlar i bergen, exempelvis skidåkare och skidskyttar, stod över helt på grund av avståndet till Peking, coronarestriktionerna samt att de tävlar redan i helgen.

Nationalarenan tar egentligen så många som 80 000 åskådare, men var bara fylld till en tredjedel under invigningen. På grund av coronaläget säljs inte heller några vanliga biljetter under OS utan publiken består av särskilt inbjudna – kinesiska skolbarn, lokalbefolkning och vinteridrottsentusiaster, men också utlänningar bosatta i Kina, liksom diplomater och sponsorer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!