Ukraina öppnar för OS-deltagande i Paris

Ukraina kan komma att dra tillbaka sitt hot om bojkott av OS i Paris nästa år – även om ryssar och belarusier tillåts delta. Ukrainas idrottsministerium har beslutat att tillåta ukrainska idrottare att tävla mot neutrala ryssar och belarusier.

Ukrainas OS-trupp under invigningen av Tokyo-OS 2021. Arkivbild.

Ukrainas OS-trupp under invigningen av Tokyo-OS 2021. Arkivbild.

Foto: Hannah McKay/AP/TT

Olympiskt2023-07-27 10:27

I april beslöt Ukraina att hindra landslagsaktiva från att tävla mot ryssar och belarusier med tanke på den ryska invasionen av Ukraina. Men nu har förbudet luckrats upp.

Ukrainska idrottare tillåts att tävla mot ryssar och belarusier som tävlar under neutral flagg och de kan därmed ställa upp i kval till OS, skriver sajten Inside the games.

"Enligt ett dekret från idrottsministeriet är våra idrottare tillåtna att delta i internationella tävlingar, även om ryssar och belarusier är med som neutrala aktiva", skriver parlamentsledamoten Zjan Beleniuk, som är en före detta OS-medaljör i brottning, i meddelandetjänsten Telegram.

Beslut i höst

"Huvudvillkoret är att ryssar och belarusier inte representerar sina länder. Det här öppnar upp för våra aktiva att tävla internationellt, i OS-kval och de kan förbereda sig för OS i Paris!"

Internationella olympiska kommitténs (IOK) styrelse vill att att ryssar och belarusier ska få vara med i de kommande sommarspelen i Paris, men som neutrala aktiva. Ett beslut i frågan kan komma i oktober.

Ryssland välkomnar

Rysslands olympiska kommitté välkomnar Ukrainas beslut.

– Jag har alltid sagt att idrott ska stå utanför politiken, säger ordföranden Stanislav Pozdnjakov till nyhetsbyrån Tass, enligt Inside the games.

– All politisk inblandning i idrott är av ondo. Därför kan man i detta fall säga att förnuftet segrade.

Frankrikes idrottsminister Amélie Oudéa-Castéra har sagt att hon inte kan tänka sig OS i Paris utan Ukraina och har erbjudit landets olympiska kommitté ett ekonomiskt bistånd på 1 miljon euro (cirka 11,5 miljoner kronor).

Rättad: I en tidigare version uppgavs flera felaktiga uppgifter om ukrainska idrottares förbud att tävla mot ryssar och belarusier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!