Internationella olympiska kommittén (IOK) har sagt att de aktiva kommer att ha rätt att uttrycka vad de vill under OS i Peking, i intervjuer med medier och i inlägg i sociala medier. Men enligt IOK:s regelverk är politiska protester förbjudna vid medaljceremonierna och även värdlandets allmänna lagar måste följas.
IOK har ännu inte berättat hur frispråkiga aktiva ska skyddas, säger människorättsorganisationer i en genomgång som Human Rights Watch bjudit in till.
– Tystnaden är oroande. Vi känner till Kinas meritlista när det gäller mänskliga rättigheter och rätten att uttrycka sig, så där finns inte mycket skydd, säger Koehler.
Vaga lagar
Organisationerna har bett IOK att klargöra hur kinesiska lagar kan komma att tillämpas under vinterspelen som startar den 4 februari, men har inte fått något svar.
– Kinas brottslagar, som de kan använda för att åtala frispråkiga människor, är väldigt vaga, säger Yaqiu Wang, utredare vid Human Rights Watch.
Förtrycket mot den muslimska folkgruppen uigurer och Kinas politik mot Tibet, Hongkong och Taiwan har granskats inför OS. Sedan finns händelserna kring tennisspelaren Peng Shuai som försvann efter att hon skrivit på sociala medier att hon utnyttjats sexuellt av en tidigare högt uppsatt medlem av kommunistpartiet.
Prata på hemmaplan
Flera europeiska länder, däribland Sverige, har uppmanat de aktiva att lämna mobiltelefoner och datorer hemma, av oro för dataintrång och spionage.
– Alla förnuftiga människor som hör om de här sakerna måste känna oro, säger Koehler.
Amerikanen och tvåfaldige OS-skidåkaren Noah Hoffman säger att USA skyddar sina aktiva från att svara på känsliga frågor om Kina.
– Det är skrämmande och jag är rädd för deras säkerhet i Kina. De får tala ut när de kommer hem, säger han.