Utmaningen i OS-premiären: Kinesiska kylan

Det kan bli ner mot –20 grader när OS-tävlingarna i skidskytte och längd startar i helgen. Samtidigt har Sebastian Samuelsson snarare haft problem i sitt rum i OS-byn. –Det var kallare än att tälta, säger han.

Skidskytten Mona Brorsson med andningsskydd under träning på Zhangjiakous skidskyttestadion.

Skidskytten Mona Brorsson med andningsskydd under träning på Zhangjiakous skidskyttestadion.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Olympiskt2022-02-04 18:04

OS-tävlingarna skidskytte och längd avgörs knappt 20 mil nordväst om Peking, i Zhangjiakou.

Gränsen för att en tävling ska få äga rum går vid –20 grader och hittills har det inte varit särskilt mycket varmare än så i OS-spåren.

Eller på rummen.

– Det var 12 grader enligt de kinesiska temperaturmätarna. Det var ju som att tälta, man ville absolut inte ha någon kroppsdel utanför täcket, säger skidskytten Sebastian Samuelsson, som sedan dess dock fått ett element på rummet.

– Men det var inte så farligt faktiskt, det var värst när man klev upp på morgonen.

Landslagskollegan Hanna Öberg fick samma problem i OS-byn den första natten.

– Då fick jag klä på mig. Jag har tältat på vintern flera gånger, men jag har aldrig frusit när jag tältat. Det här var kallare, säger hon.

– Men sedan har vi kommit till rätta med det, så nu kan jag sova utan långkalsonger.

Inför OS-tävlingarna, som för skidskyttarnas och längdskidåkarnas del drar i gång på lördagen, är det dock snarare utomhuskylan som är bekymret.

"Riktigt grinigt"

Den torra, kalla luften i sig är kanske inte ett jätteproblem även om temperaturen sjunker nedåt –20 grader. Men i kombination med vinden kan det bli jobbigt.

– Det kan bli rejält kallt, en rejäl vind och riktigt grinigt, säger Anders Byström, landslagschef i längd.

– Men det handlar mest om att skydda utsatta partier, som fingrar, ansikte och ben. Det är det viktigaste.

I vissa fall kan det bli aktuellt att använda andningsmasker på träning eller uppvärmning, för att skona lungorna. Men för de aktiva innebär kylan mest att det blir svårare att välja tävlingskläder – bland annat handskar.

– Man håller på och testar olika kombinationer. Handskar är ju väldigt viktigt för oss, att tejpa ansiktet, det är lite sådana grejer, säger Sebastian Samuelsson.

– Det är klart att det är lite obekvämt att gå ut när det är väldigt kallt. Men det är lika för alla och jag tycker inte att det är några problem.

"Frusen om händerna"

Även på längdsidan är åkarna i valet och kvalet bland annat på handsksidan. I helgens skiathlon gäller det att vara varm om händerna – men också att inte tappa tid genom att fumla vid skidbytet.

– Jag är rätt frusen om händerna, så är det väldigt kallt vill jag gärna köra med tumvantar. Men jag ska testa lite nu och se hur kallt det blir med fingervantar, säger Leo Johansson.

– För du vill gärna ha fingervantar, då är det lite lättare att ta av och ta på skidorna. Det kan ju avgöra om man kan hänga med klungan eller tappar klungan. Så det är rätt viktigt ändå.

En av OS-voluntärerna i Zhangjiakou, med frostigt visir.
En av OS-voluntärerna i Zhangjiakou, med frostigt visir.
Fakta: Helgens OS-tävlingar i längd och skidskytte

Lördag (svenska tider):

08.45: Längd, skiathlon damer.

10.00: Skidskytte, mixedstafett.

Söndag:

08.00: Längd, skiathlon herrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!