Vändningen – fler släpps in på OS-läktarna

Inga utländska åskådare får resa till Kina för att följa de olympiska vinterspelen. Nyligen togs beslutet att kraftigt strypa möjligheten även för kineser – men nu räknar arrangören med att trots allt kunna fylla läktarna upp till 30 procent. –Kan vi ha en av tre eller två av tre åskådare på plats, skulle det vara ett lyckat resultat, säger IOK-höjdaren Christophe Dubi.

Så här tomt blir det inte på läktarna när det snart spelas OS-hockey. De kinesiska myndigheterna kommer att släppa in utvalda grupper som åskådare på de olympiska arenorna.

Så här tomt blir det inte på läktarna när det snart spelas OS-hockey. De kinesiska myndigheterna kommer att släppa in utvalda grupper som åskådare på de olympiska arenorna.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Olympiskt2022-02-01 07:52

Enligt flera internationella nyhetsbyråer löser de kinesiska myndigheterna publikfrågan med att utvalda grupper ges möjligheten att komma in på arenorna.

Kravet är full vaccination samt ett lämnat negativt virustest.

Beroende på om idrotten avgörs inom- eller utomhus kan det bli möjligt att ta in runt en tredjedel till hälften av arenans publikkapacitet.

Det tror IOK-direktören Christophe Dubi.

– Det är glädjande att vi kommer att ha åskådare, säger Dubi till Reuters.

Hur många återstår att se.

– Det kan bero på om det är utom- eller inomhus. Men den stora saken är att vi kommer att ha åskådare.

Enligt Dubi har finns utländska medborgare bosatta i Kina bland de grupper som bjudits in.

– Vi insisterade på det, säger Dubi.

OS i Peking invigs på fredag.

Under sommarspelen i Tokyo för ett halvår sedan tilläts viss publik på bland annat fotbollsmatcher som spelades utanför den japanska huvudstaden.

I övrigt gick japanen på gatan miste om chansen att få uppleva toppidrott på nära håll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!