Vändningen: Lättade regler för OS-testningen

Den olympiska kommittén och myndigheter i Kina har kommit överens om att flytta gränsen för vad som ses som ett positivt PCR-test – för att idrottare inte ska isoleras i onödan. Nu utökas spektrumet där testet ses som negativt, skriver CBC.

Nu ändras värdet för vad som ses som ett negativt provsvar på ett PCR-test, så att idrottare inte ska isoleras i onödan. Arkivbild.

Nu ändras värdet för vad som ses som ett negativt provsvar på ett PCR-test, så att idrottare inte ska isoleras i onödan. Arkivbild.

Foto: David J. Phillip/AP/TT

Olympiskt2022-01-23 19:32

SOK-läkaren Jakob Swanberg uttryckte tidigt en oro för att de gränsvärden som kinesiska myndigheter valt att använda för sina PCR-tester skulle kunna ge positiva svar på tester som i Sverige varit negativa.

– Det skulle vara ett väldigt besvärande scenario, eftersom då finns risken att hamna i karantän, missa hela sitt OS och sedan få åka hem utan att något är fel, sade Swanberg till TT i början av januari.

– Detta har vi jobbat jättemycket med att påverka. Inte bara vi från Sverige, utan ett helt nätverk av flera internationellt kunniga medicinska personer och läkare. Men det är inte lätt att påverka de kinesiska organisatörerna.

Nu ändras gränsvärdena ändå, skriver CBC. Den olympiska kommittén har valt att anpassa gränsen utifrån de nuvarande omständigheterna, skriver tidningen, och uppger att landets olympiska kommitté säger att man i samråd med medicinsk expertis och kinesiska myndigheter kommit fram till att det räcker med att lägga gränsen vid ett CT-värde om 35 (samma som i exempelvis NBA och NHL – och inte 40, som tidigare sagt).

Ju lägre CT-värde, desto större mängd av viruset har påträffats i provet.

Förändringen kan bli betydande för de som testat positivt eller varit sjuka inför OS och därför kan ha halter av viruset kvar utan att vara smittsamma. Utifrån den förra gränsen hade de kanske testat positivt i Peking även om de uppfyllt övriga kriterier om negativa test inför avresa.

Fakta: CT-värde

CT är en förkortning av "cycle threshold" och anger vid vilken cykel i PCR-reaktionen den uppmätta substansen blir mätbar.

Ju lägre CT-värde, desto större mängd av den uppmätta substansen, i det här fallet coronaviruset.

CT-värdet ger en indikation på hur mycket virus provet innehåller och kan ge en uppfattning om eventuell smittsamhet hos personen.

Ett CT-värde är inget absolut mått på virusmängd, utan påverkas av saker som vilket instrument analysen utförs på samt provtagningsteknik.

Om virushalten i provet är låg kommer CT-värdet att följas av kommentaren ”svagt positiv”. Eftersom analysmetoderna skiljer sig åt, kan samma numeriska CT-värde från olika analysinstrument komma att kommenteras olika.

Källa: Region Skåne

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!