Den 21 november ska Sveriges olympiska kommitté (SOK) presentera sin ansökan i ett digitalt möte med Internationella olympiska kommitténs (IOK) kommission för framtida spel.
Att gå vidare med en svensk ansökan för att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2030 hade inte varit möjligt utan regeringens senaste besked, att man ser positivt på att gå vidare i processen, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.
– Det är viktigt. Har vi inte regeringen bakom oss, då kan vi inte gå vidare. Vi har haft en väldigt bra dialog under lång tid, men nu fick vi ett klart och tydligt besked. Och vi fick ett publikt besked, säger von Uthmann.
Schweiz och Frankrike utmanar
TT: Vad talar för att ni kommer att få statliga garantier?
– Att vi har så god dialog och ett så starkt koncept med en mycket stark budget. Det är väl känt för både oss och regeringen att för att kunna arrangera OS och Paralympics så behöver vi statliga garantier. Hade inte regeringen sett den öppningen så hade man inte gett det här klartecknet heller.
SOK sökte även OS och Paralympics 2026, men förlorade då till italienska Milano/Cortina. Den här gången är det Schweiz och Frankrike som också meddelat att man vill arrangera spelen 2030.
I december ska IOK besluta vilken eller vilka kandidater som går vidare till nästa steg, fas 3, som innebär en "målinriktad dialog". Någon gång under 2024 väntas IOK sedan meddela vilka som tilldelas spelen.
Hållbarhet en nyckel
Hans von Uthmann säger att Sveriges ansökan är starkare den här gången. Senast saknades en tydlighet kring de statliga garantierna samtidigt som Stockholms stad aldrig valde att ta en formell roll som värdstad. Det sistnämnda gäller även den här gången.
– Stockholm ska ju ta sitt beslut att ställa sig bakom det här. Men där har vi en väldigt konstruktiv och positiv dialog, säger von Uthmann.
Förra gången fanns dessutom nybyggda arenor som en del av planen. Så är det inte nu, säger SOK-ordföranden vars målsättning är att Sverige ska stå värd för "de mest hållbara vinterspelen någonsin".
– Vi hade ett väldigt bra koncept redan förra gången. Nu är det ännu starkare för nu fokuserar vi helt på befintliga arenor. Och vi har världsklassarenor.
– Men IOK har också sett värdet av mer decentraliserade spel, det vill säga att vi fokuserar på de lokala organisationerna. Vi arrangerar världscuptävlingar och VM, stora internationella tävlingar, nästan årligen i de flesta internationella idrotter. Och där har vi starka internationella organisationer, längd och backhoppning i Falun, skidskytte i Östersund, alpint i Åre och issporter i Stockholm.