Alexanderssons seger efter kampen mot covid

Världscupvinnare igen – den sjunde totalsegern var speciell för Tove Alexandersson, som har kämpat länge för att komma tillbaka från covid-19. –Det är först de sista veckorna jag har känt att kroppen fungerar som vanligt, säger orienteraren till TT.

Tove Alexandersson säkrade segern i världscupen i sista deltävlingen i Italien. Arkivbild.

Tove Alexandersson säkrade segern i världscupen i sista deltävlingen i Italien. Arkivbild.

Foto: Mårten Lång/Orienteringsmagasinet

Orientering2021-10-02 16:11

Tove Alexandersson säkrade segern i världscupen i orientering i det allra sista loppet i Casiglion-skogen i Italien.

Inför tävlingen var läget så tajt i toppen att den av Alexandersson eller schweiziska rivalen Simona Aebersold som vann även skulle ta hem totalsegern.

Det blev en dramatiskt tävling där ledningen växlade mellan de båda innan svenskan kunde passera mållinjen med 23 sekunders marginal på sin sida.

– Det känns jätteskönt att kunna vara tillbaka och att kroppen fungerar som den ska. Jag har haft en väldigt bra träningsperiod för att kunna fokusera på den här tävlingen, säger Alexandersson.

Fick bakslag

I somras drabbades Tove Alexandersson av covid-19, någon hon lidit av sedan dess. Hon ställde upp i världscupen i Idre i augusti, men kunde inte göra sig själv rättvisa och fick bryta.

– Jag fick ett rejält bakslag efter det och fick börja om med att återhämta kroppen. Det tog ganska lång tid innan jag kunde köra något högintensivt igen, berättar hon.

Nu har hon lyckats börja upp en bra träningsgrund.

– Men det är först de sista veckorna jag har känt att kroppen fungerar som vanligt.

Plockat bort allt annat

Alexandersson berättar att det har varit omöjligt att träna och leva som vanligt.

– Jag har kunnat träna, men sen inte göra något mer. Kroppen har inte fungerat som den ska. Så för att kunna träna bra har jag behövt plocka bort allt annat i livet.

Världscuptiteln är Alexandersson sjunde – i följd. Men motivationen finns kvar där. Än ska hon inte lägga av.

– Jag tycker det är väldigt kul att tävla och jag tycker det är väldigt kul att träna, framför allt de längre träningsperioderna.

Dessutom kommer det hela tiden fram nya konkurrenter, säger hon. Det håller henne alert.

– Det kommer alltid folk att fightas med. Jag måste alltid utvecklas hela tiden för att kunna vara med. Så jag kommer att fortsätta, några år till i alla fall, säger hon och skrattar.

Satsar mot OS

Till vintern växlar hon idrott som vanligt. Sedan några år har Tove Alexandersson valt bort sin tidigare vintersport skidorientering till förmån för skialpinism. Det blir fokus även i vinter.

Sporten är ny på tävlingsprogrammet i vinter-OS 2026 i Milano. Då skulle Tove Alexandersson kunna vara med och slåss om en OS-medalj.

Men så långt fram vill hon egentligen inte tänka.

– Det är långt kvar, men så som jag ser det nu kommer jag absolut att fortsätta med elitidrott då.

– Givetvis skulle det vara kul att vara med på ett OS. Satsar jag då kommer OS att vara den största och viktigaste tävlingen, men orienteringen är min huvudsport.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!