Från Hangzhou i Kina till Rosenfors: "Så kul att vara här"

Från Hangzhou utanför Shanghai, till lilla Rosenfors. Snacka om kontraster. Vi träffade ett stort gäng unga orienteringsfrälsa kineser på tävlingsområdet. "Det är så kul att vara här och träffa så många människor från olika länder", sa Fu Zichang.

Fu (längst till höger) tillsammans med flera av sina teamkamrater.

Fu (längst till höger) tillsammans med flera av sina teamkamrater.

Foto: Jens Lidesjö

Orientering2024-07-22 19:00

Han var den ende av de hittills cirka 30 löparna från Hangzhou som hade gett sig ut och tävlat den här öppningsdagen av O-ringen. Den gigantiska O-ringen. När vi pratade med Fu Zichang och hans teamkamrater var stämningen på topp. Alla var förväntansfulla att ge sig ut i de småländska skogarna och tävla, precis som Zichang.

För många av dem var det här första utlandsvistelsen och också första gången som de skulle tävla i utlandet.

Hur kommer det sig att ni är ett sånt stort gäng som väljer att komma hit?

– Vi tycker så mycket om orientering. I Kina är fotboll och basket väldigt stora sporter. Det är inte så många som håller på med orientering. Och det här är världens största orienteringstävling, sa en av löparna med ett skratt till vår tidning.

Sporten är global, vilket märks av alla deltagare från så många olika länder. Internationella orienteringsförbundet försöker på olika sätt att göra den ännu större, ännu populärare. Vi träffade Jaroslav Kacmarcik från Tjeckien, som bland annat hjälper det här kinesiska laget i ett projekt som kallas Park World Tour. 

– Det är ett samarbete där vi på olika sätt försöker utbilda och ge orienterare hjälpmedel att utvecklas. Här i O-ringen stöttar vi bland annat löpare från Irak, Turkiet, Japan, Hongkong och Kina, säger han. 

Att det är uppskattat framgick med all tydlighet:

– Det här är jättebra erfarenhet för oss, säger Fu Zichang. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!