Tunaskogen fylls av orienterare i helgen

600 löpare från hela Småland kommer till Tuna i helgen för att göra upp i DM i orientering. "Det är kul att det äntligen blir av", säger Torbjörn Falk från Vimmerby OK som varit banläggare.

DM i Orientering på medeldistans arrangeras i Tunatrakten i helgen av Vimmerby OK och Hultsfred OK.

DM i Orientering på medeldistans arrangeras i Tunatrakten i helgen av Vimmerby OK och Hultsfred OK.

Foto: Rebecka Jonsson

Orientering2022-09-02 08:00

Förberedelserna inför tävlingen har varit extremt långa. Tävlingen skulle ursprungligen ha avgjorts 2020.

– Sedan kom ju en pandemi emellan så vi har fått skjuta på allt i två år. Å andra sidan har vi fått god tid på oss att färdigställa kartor och ordna med banläggningen så nu är det bara själva genomförandet av tävlingen kvar.

Tävlingen pågår både på lördag och söndag. De individuella klasserna avgörs första dagen och sedan blir det stafetter den andra.

– Deltagarna är allt från nybörjare till Smålandseliten och i väldigt spridda åldrar. Det är medeldistans som gäller och det innebär att banorna är inte längre än fem kilometer, säger Torbjörn Falk som ändå tror att banorna kan bli utslagsgivande.

– Terrängen är lite vildmarksbetonad så det blir en mer teknisk orientering. Känslan är att området kommer lämpa sig väldigt bra.

Vimmerby OK och Hultsfred OK står för arrangemanget och det kommer gå åt ett 50-tal funktionärer för att genomföra tävlingen.

– Det mesta av arbetet är ändå lagt på förhand på att färdigställa bansträckningar och så vidare. Under själva tävlingen flyter det mesta på tack vare att kontrollerna är digitaliserade numera.

Några hemmahopp från arrangörsklubbarna kommer däremot inte till start. 

– I och med att vi står för tävlingen blir det så. De största lokala hoppen kommer nog från Västervik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!