Ny svensk världscupseger i orientering – "Skönt"

Världscuppremiären i Norge slutade som den började för det svenska orienteringslandslaget – med succé. Det Blågula herrstafettlaget kammade hem segern, helgens åttonde svenska pallplats. –Det är bara att fortsätta, för uppenbarligen gör vi något rätt, säger Martin Regborn till TT.

Gustav Bergman, på bilden, Martin Regborn och Emil Svensk plockade hem säsongens första världscupstafett. Arkivbild.

Gustav Bergman, på bilden, Martin Regborn och Emil Svensk plockade hem säsongens första världscupstafett. Arkivbild.

Foto: Ali Lorestani/TT

Orientering2023-04-30 15:19

Segermarginalen för det svenska förstalaget blev till slut tolv sekunder.

– Det är många lag och länder som är bra, så det är klart att det är kul att dra det längsta strået, säger Emil Svensk, som stod för en stabil insats på andra sträckan.

På sista sträckan gick Gustav Bergman ut tillsammans med en drös andra länder, men det svenska ankaret tog kommandot direkt och höll sedan ifrån hela vägen till mål.

– Jag blev ensam direkt vid första kontrollen. Det var väldigt skönt, säger Bergman.

Sveriges andralag slutade på femte plats.

På damsidan inledde Sveriges förstalag starkt. Storstjärnan Tove Alexandersson gick ut på den andra sträckan med en ledning på 14 sekunder. Då började mardrömmen för Alexandersson, som slutade tvåa på lördagens medeldistans efter att ha fallit i en mosse. Efter en grov bom på väg till kontroll nio växlade hon över till Sara Hagström som tia – 2.56 efter täten. Till slut slutade laget åtta.

I stället tog Sverige 2, bestående av Lisa Risby, Karolin Ohlsson och Elin Månsson hem segern i säsongens första världscupstafett tolv sekunder före Schweiz förstalag.

– Jag tog chansen vid kontroll 15. Jag kände mig stark och gjorde ett bra lopp. Det var skönt efter en skitvinter, säger Risby till SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!