Öberg bästa svenska – Alexandersson bommade

När Tove Alexandersson bommade blev Johanna Öberg bästa svenska i medeldistansen i orienterings-EM. –Placeringsmässigt är jag ganska nöjd, men det är klart jag känner att jag kunde ha gjort det bättre, säger hon om sin sjätteplats.

Johanna Öberg kom sexa på medeldistansen i orienterings-VM

Johanna Öberg kom sexa på medeldistansen i orienterings-VM

Foto: Kristina Lindgren/TT

Orientering2022-08-06 13:44

Tove Alexandersson fortsätter att ha det lite tungt i EM-skogen kring Rakvere i Estland. Superstjärnan missade medalj i medeldistansloppet efter en rejäl bom som kostade många minuter.

En besviken Alexandersson lämnade tävlingsområdet utan att ge några intervjuer efter loppet, uppger SVT.

Alexandersson har inte känt sig bekväm i den täta estländska terrängen och gjorde flera sämre vägval jämfört med konkurrenterna under loppet.

14:e plats

Nu slutade hon först på 14:e plats.

Även andra svenskar hade problem i terrängen. Sanna Fast och Lina Strand var båda med bland de främsta i inledningen, men föll igenom fältet efter missar. Lina Strand blev till och med diskvalificerad. Fast slutade tia.

Lisa Risby såg ett tag ut att kunna utmana om medaljerna, men gjorde en rejäl miss mot slutet och blev åtta.

Istället klev Johanna Öberg fram. Efter en miss i början av loppet klättrade hon till sjätte plats.

Flera svenskar, däribland Tove Alexandersson, har inte känt sig hemma i den täta terrängen som EM avgörs i.

– Det är dålig sikt. Det är många områden på den här banan där det är dålig sikt. Man ser inte långt fram. Då kan man ha bra koll och vara nära kontrollen och ändå inte se den. Då blir man osäker och viker av, förklarar Johanna Öberg.

Saknar blåbärsskogen

Svenska orienterare är inte vara vid banor med så dålig sikt.

– I Sverige har vi stora partier med stor öppen blåbärsskog, så vi är vana att springa till 90 procent i blåbärsskogen, säger Öberg.

Men hon är inte så kritisk mot banorna i Estland.

– Egentligen är det bra med utslagsgivande terräng. Är man noggrann hela vägen räcker det väldigt långt. De som vinner loppen på det här EM:et har varit noggranna och varit duktiga. Så det är bara bara att det är utslagsgivande.

Schweiziskan Simona Aebersold tog EM-guldet.

Den vanligtvis så säkra Tove Alexandersson har kämpat under mästerskapet hittills. Hon tog visserligen silver i långdistansen i torsdags, men det krävdes en stor upphämtning för att säkra medaljen efter flera missar under loppet.

På söndagen avslutas EM i Rakvere med stafetter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!