Segrarna hyllade den fina terrängen

Vinst i säsongens första tävling. Gustav Bergman och Sara Högström segrade när säsongens första deltävling i Swedish Leauge avgjordes.

Sara Högström, IFK Göteborg, var i en klass för när hon inledde med seger i Swedish League.

Sara Högström, IFK Göteborg, var i en klass för när hon inledde med seger i Swedish League.

Foto: Rikard Nilsson

Orientering2021-04-11 14:46

Stora delar av svenska eliten fanns på plats när orienteringssäsongen drog i gång på allvar under lördagen i skogarna runt Åldersbäck.

På damsidan var landslagslöparen Sara Högström, IFK Göteborg, i en klass för sig i och med att segermarginalen ner till tvåan Helena Bergman, OK Ravinen, blev en minut och 20 sekunder. Trea kom Karolin Ohlsson, Järla Orientering, distanserad med två minuter och 49 sekunder.

– Det var en väldigt bra start på säsongen och jag är väldigt nöjd. Eftersom det var första tävlingen på säsongen så är man alltid lite skakig i orienteringen eftersom man inte vet var man står och hur fort man måste springa. Taktiken vara att göra sitt eget lopp och det visade sig fungera bra, säger Sara Högström.

Vad säger du om terrängen?

– Den är jättefin och det är nästan så man blir sugen på att flytta hit. Det är lite mer stenigt än vad vi har i Göteborg. Det är lätta att ramla och skada sig. Det var fantastiskt kul miljö att orientera i med så mycket småpunkter, svarar Sara.

undefined
Gustav Bergman, OK Ravinen, vann med fyra sekunders marginal i Swedish League.

Om Sara var överlägen i damklassen så var desto hårdare om segern i herrklassen där landslagslöparen och storfavoriten Gustav Bergman, OK Ravinen, segrade fyra sekunder före Simon Omark, Tullinge SK, och trea kom Isac Von Krusenstierna, OK Kåre, som var besegrad med en minut och 34 sekunder.

– Det var skönt att höra att jag hade sekunderna på min sida. Jag inte hade koll att jag hade vunnit förrän folk började gratulera mig till segern. Det gick bra, men jag är lite irriterade på två småsvängar som jag gjorde. Det var svårt och tufft, säger Gustav Bergman.

Vad säger du om terrängen?

– Det var jättekul. På ett sätt väldigt likt Stockholm ut mot kusten, men i Stockholm är det mera förlåtande och snällt. Här var det stenigt och enbuskar. Det innebar att det blev ännu svårare, svarar Gustaf Bergman.

undefined
Gustav Bergman fick skriva autografer efter målgång. Här är det Nora Stark som får Gustav autograf.

På söndagförmiddagen avgörs SM i ultra-distans i skogarna runt Åldersbäck. För Gustav kan det bli ytterligare en triumf medan Sara inte kommer till start eftersom tävlingen inte passar in så bra i hennes planering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!