Småkronorna krossades av Kanada – möts igen

Sverige är vidare till semifinal i U18-VM i ishockey efter 5–2 mot USA. Där väntar Kanada som krossade Småkronorna i gruppspelet med hela 12–1. –Vi har spelat upp oss sedan den matchen. Det är i slutspelet man ska vara som bäst, säger forwarden Fabian Lysell till TT.

Fabian Lysell tror på Sveriges chanser. Arkivbild.

Orientering2021-05-04 18:07

Den där gruppspelsmatchen förra veckan var inte den roligaste för svensk del.

Kanada ledde med åtta mål redan efter två perioder och vann överlägset med 12–1, vilket var Småkronornas största förlust någonsin.

"Helt ny match"

På onsdag kväll står Kanada – som städade av Tjeckien med 10–3 i kvartsfinalen – för motståndet i semifinalen och det återstår att se om Sverige har lärt sig läxan.

– Nu är det en helt ny match. Vi har inte hunnit snacka så mycket om den matchen men kommer väl att göra det. Men vi måste komma ut likadant som vi gjorde i går mot USA, då kan vi slå dem. Det ska bli skitkul att spela, säger Fabian Lysell.

TT: Tror du att de underskattar er?

– Då får de gärna göra det. Vi har spelat upp oss sedan den matchen. Det är i slutspelet man ska vara som bäst. Vi har alla chanser att slå dem, säger han.

Nog har Lysell rätt i att Sverige har spelat upp sig. Efter smällen mot Kanada besegrades Schweiz och Lettland i gruppspelet innan USA stod på schemat i kvartsfinalen.

Och det är ett USA som har dominerat i U18-VM genom åren. Visserligen är Småkronorna regerande världsmästare från 2019 i Örnsköldsvik, men USA har vunnit tio av de 18 senaste U18-världsmästerskapen.

"Blev ännu mäktigare"

Men efter 2–5 mot Sverige blev det respass redan i kvartsfinalen.

– De hade ett bra facit och då blir det nästan ännu mäktigare att slå dem. Jag är inte alls överraskad, utan vi har ett riktigt bra lag och spelar vi som vi gjorde i går så kan vi slå alla, säger Lysell.

Fabian Lysell, till vardags i Luleå, har varit tongivande för Sverige genom turneringen och mot USA gjorde han två vackra mål.

– Det var en riktigt bra match över 60 minuter. Jag tycker att alla gjorde en bra match och det var jävligt skönt att vinna den, säger han.