Ansikterna bakom O-ringen: "Inga större bekymmer"

O-ringen har precis dragit igÄng och sporten pejlade lÀget med funktionÀren Kajsa Niemi och banlÀggaren Torbjörn Falk som har planerat i snart tvÄ Är för att allt ska fungera för de tÀvlande. "Man Àr lite orolig ibland att nÄgot ska gÄ fel", sÀger Torbjörn Falk som tillsammans med fem andra har haft ansvaret över banan i Rosenfors.

Kajsa Niemi frÄn Emmaboda Verda OK hjÀlper till som funktionÀr i Är.

Kajsa Niemi frÄn Emmaboda Verda OK hjÀlper till som funktionÀr i Är.

Foto: Axel Norbro

Orientering2024-07-22 08:00

Till vardags sÄ springer Kajsa Niemi för Emmabodas Verda OK. Nu har hon fÄtt byta roll till funktionÀr dÄ man som arrangör inte fÄr delta.

Varför fĂ„r inte de lokala orienteringsklubbarna delta? 

– Vi vuxna fĂ„r inte vara med eftersom vi tar del av material som deltagarna inte fĂ„r se innan tĂ€vlingen börjar. Barnen fĂ„r tĂ€vla om de vill men vi Ă€ldre mĂ„ste bidra pĂ„ annat sĂ€tt istĂ€llet, sĂ€ger Kajsa Niemi.

Vad Àr det för material som Àr sÄ hemlighet?

– Det Ă€r vĂ€l mest kartor som vi har fĂ„tt se lĂ„ngt innan de andra deltagarna. Risken Ă€r vĂ€l att fusk kan hĂ€nda ifall nĂ„gon av de som arrangerar tĂ€vlingen Ă€r med och springer.

Men kanske spelar det inte sÄ stor roll för Emmabodas Kajsa Niemi som har deltagit cirka tio gÄnger i O-ringen.

– Jag har varit med i flera tĂ€vlingar. En tĂ€vling som jag sĂ„vĂ€l kommer ihĂ„g var uppe i UmeĂ„. DĂ„ trĂ€ffade jag en person frĂ„n Irland och nu kommer samma mĂ€nniska vara med i Ă„rets O-ringen.

Eftersom du har varit med i flera O-ringen sÄ antar vi att du har hÄllit pÄ med orientering lÀnge. NÀr började du?

– Det var runt sjuĂ„rsĂ„ldern jag började nappa. Först och frĂ€mst tycker jag det Ă€r roligt att vara ute i naturen och se olika miljöer, det Ă€r inte som fotboll precis dĂ€r planen ser likadan ut hela tiden, sĂ€ger Kajsa med ett skratt. Sedan Ă€r det ju bra motion och man kan utmana sig sjĂ€lv.

undefined
Kajsa Niemi frÄn Emmaboda Verda OK hjÀlper till som funktionÀr i Är.

NÄgon som ocksÄ har lagt större delen av sin fritid pÄ arrangemanget Àr Torbjörn Falk. Tillsammans med fem andra har han hand om hur banan ska lÀggas och se ut inför tÀvlingen.

– Det har blivit ett lĂ„ngvarigt arbete med all förberedelse. Vi har snart arbetat med det hĂ€r i tvĂ„ Ă„r och det blir kul att se hur tĂ€vlingen gĂ„r nu nĂ€r alla pusselbitar Ă€r lagda.

Som en av de ansvarige över banan, finns det nÄgon oroa att nÄgot problem uppstÄr?

– Det finns vĂ€l inga större bekymmer förutom den mĂ€nskliga faktorn. Saker kan bli fel ibland men vi fĂ„r hoppas pĂ„ att allt gĂ„r som planerat, svarade Torbjörn Falk.

Finns det nÄgon slags bevakning pÄ banan?

– Vi har folk som gĂ„r runt för att kolla sĂ„ allt rullar pĂ„ helt enkelt. Man vill ju inte att det ska hĂ€nda nĂ„got, det Ă€r de vi har vĂ„ra funktionĂ€rer till bland annat. Det kommer ocksĂ„ finnas platser för vĂ€tskepĂ„fyllning för deltagarna.

undefined
Det stora tÀltet pÄ arenan i Rosenfors.
undefined
NÄgra av de tÀvlandes tÀlt frÄn O-ringens tvÄ etapper i Rosenfors.
undefined
HÀr startar deltagarna som tÀvlar i O-ringen.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!