Svensk trippel i EM – guld till Ridefelt

För ett år sedan bestämde sig Albin Ridefelt. Det var just på medeldistansen i EM i Estland han skulle lyckas. Sagt och gjort. –Det är svårt att beskriva. Det är så många års arbete som leder till det här. Jag kan inte fatta det, säger EM-guldmedaljören.

Albin Ridefeldt har satsat på just medeldistansen i EM. Den satsningen gick hem.

Albin Ridefeldt har satsat på just medeldistansen i EM. Den satsningen gick hem.

Foto: Kristina Lindgren/TT

Orientering2022-08-06 14:48

När damerna hade det svårt i den estniska EM-terrängen i Estland och helt missade prispallen på medeldistansen gick det desto bättre för herrarna. Sverige tog alla medaljerna – guld, silver och brons.

Albin Ridefeldt tog guldet, 17 sekunder före Anton Johansson med ytterligare 20 sekunder ner till Gustav Bergman.

För läkaren Ridefeldt från Uppsala var det ett kvitto på en ambitiös och målmedveten satsning. Han bestämde sig redan för ett år sedan att medeldistansen i EM var hans chans.

Studerat terrängen

Så Ridefeldt, VM-guldmedaljör i stafett i fjol, avstod chansen till medalj i långdistansen i torsdags för att helt koncentrera sig på lördagens tävling.

– Det är någonting jag vet passar mig bra, bättre än långdistans.

Ridefelt berättar att han inför EM studerat terrängen i Estland och letat upp och tränat på platser runt och omkring hemstaden Uppsala som påminner om den.

– Det är häftigt att det håller hela vägen, fortsätter Ridefelt.

Stafett avslutar

Han fick sällskap på prispallen av två andra svenskar, Anton Johansson och Gustav Bergman, efter en väldigt utslagsgivande tävling i rätt svårorienterad terräng.

– Jag, Anton och Gustav är väldigt duktiga orienteringstekniskt och det blir svårt att välja helt rätt när det är en tät skog, förklarar Ridefelt.

Guldet är Sveriges andra på herrsidan i årets EM. I torsdags vann Martin Regborn långdistansen.

På söndagen avslutas EM med stafetter. Sverige kan sätta ihop flera lag med chans till medalj. Bredden inom svensk orientering är imponerande.

– Det är jättehäftigt. Det visar på vilken bredd och konkurrens vi har och att vi har förberett oss som lag. Vi har pushat varandra hela säsongen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!