Världsmästaren trivdes i Västervik

Det var inget snack om vem som var bäst i skogarna kring Karstorp i helgen. Landslagsorienteraren Tove Alexandersson vann överlägset bland damerna.

Stora Tunas Tove Alexandersson vann både lördagens medeldistans och söndagens långdistans i överlägsen stil när Västerviks OK arrangerade två spetstävlingar för orienteringseliten.

Stora Tunas Tove Alexandersson vann både lördagens medeldistans och söndagens långdistans i överlägsen stil när Västerviks OK arrangerade två spetstävlingar för orienteringseliten.

Foto: Cave Sinai

Orientering2020-08-30 14:26

Västerviks OK arrangerade två spetstävlingar för elitorienterare i helgen, medeldistans på 5 140 meter och långdistans på 12 660 meter, och det blev en tuff utmaning i hällregnet på lördagen.

– Det var ganska mörkt och svårt att se ibland, men idag var det lite skillnad, sa Ärla IF:s Susen Lösch som, tillsammans med Eksjös Sanna Fast, pustade ut på Karstorps fotbollsplaner efter söndagens långdistans.

– Det var så himla fint, wow, sa Fast.

Linköpings OK:s Alva Olsson kom som ett spjut i skogen vid den sista kontrollen på söndagen. Hon, som är och nosar på en landslagsplats, placerade sig elva på lördagen och sprang upp sig till en sjätteplats på söndagen. 

– Jag är inte jättenöjd. Jag hade några bommar och är lite ringrostig. Det här var ju första riktiga tävlingen sen förra hösten eftersom säsongen i stort sett har varit inställd hittills på grund av coronan. Men det var riktigt kul att få tävla igen mot bra motstånd, sa Alva som har tränat i Västervik tidigare.

– Det är riktigt vacker terräng här med fina berghällar, så det är en njutning att springa.

Härnäst väntar två SM-helger i höst som Alva förbereder sig för. Det stora målet är att komma med i landslaget och få åka på VM.

Någon som har en cementerad plats i den svenska landslagstruppen är Tove Alexandersson som har vunnit i stort sett allt man kan vinna inom orienteringen.

27-åringen som representerar dalaklubben Stora Tuna inledde tävlingen i Västervik starkt och gick i mål efter 31 minuter på lördagen, drygt två minuter före tvåan landslagskollegan Sara Hagström, IFK Göteborg.

– Det var kul att få komma hit och springa i lite mer tävlingsinriktade förhållanden. Jag har tävlat lite grann tidigare i år, men inte i några riktiga tävlingar eller vad man ska säga. Det är väldigt fint här, tyckte Tove.

På söndagen vann hon med tiden 1:18:17, en och en halv minut före tvåan Lina Strand från Göteborg-Majorna som också är landslagslöpare, men det var inte helt utan problem. På sista kontrollen, vid en stor sten, sprang hon bort sig lite grann.

– Det gick bra i början och sämre i slutet. På sista var det någon mer sten där bredvid som jag fokuserade på istället. Men det var ändå okej, sa Tove innan hon blev omringad av Västerviks OK:s ungdomar som gärna ville ha autografer och bli fotade med sin idol.

undefined
Landslagslöparen Martin Regborn, Hagaby GoIF Örebro, vann på lördagen och kom tvåa på söndagen.

På herrsidan vann Hagaby GoIF Örebros landslagsman Martin Regborn medeldistansen (6 310 meter) på tiden 34:58, knappa minuten före tvåan Anton Johansson, OK Orion. Söndagens långdistans (15 360 meter) vanns av IFK Göteborgs Eskil Kinneberg med tiden 1:21:16, vilket var 29 sekunder snabbare än tvåan Martin Regborn.

Västerviks OK:s ungdomar fick autografer skrivna på sina tröjor av elitorienterarna.
Västerviks OK:s ungdomar fick autografer skrivna på sina tröjor av elitorienterarna.
Karta: Västerviks OK
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!