IOK läxar upp Kina efter Xinjiang-utspelet

OS-arrangören bröt mot de olympiska reglerna när de slog tillbaka mot anklagelserna om förtryck i Xinjiang. Nu har Internationella olympiska kommittén läxat upp kineserna. –Vi ignorerar inte dessa problem, säger IOK-ordföranden Thomas Bach.

IOK-ordföranden Thomas Bach under invigningen av OS i Peking.

IOK-ordföranden Thomas Bach under invigningen av OS i Peking.

Foto: David J. Phillip/AP/TT

OS2022-02-18 10:08

Under en presskonferens med OS-arrangören på torsdagen sade en talesperson bland annat att frågan om Xinjiang och behandlingen av minoriteten uigurer "baseras på lögner".

Direkt efter presskonferensen kallade IOK-basen Thomas Bach till ett möte med organisationskommittén för att förklara det olämpliga med det politiska utspelet. Enligt IOK:s regelverk är det förbjudet med politiska utspel under OS.

– Vi ignorerar inte dessa problem och kallade direkt till möte. Organisationskommittén och IOK upprepar nu det otvetydiga åtagandet att förbli politiskt neutrala, säger Bach på fredagens presskonferens, enligt AFP.

USA och flera andra länder bojkottar OS diplomatiskt och har inte skickat några regeringsföreträdare till Peking. En markering mot Kina, bland annat gällande förhållandena i regionen Xinjiang där många vittnesmål och rapporter kommit om tvångsarbete och till och med regelrätta koncentrationsläger.

OS-arrangörens talesperson Yan Jiarong sade på torsdagens presskonferens att "det så kallade tvångsarbetet i Xinjiang är lögner, påhittade av målmedvetna grupper".

Yan sade också att "det finns bara ett Kina i denna värld", på frågan om Taiwans självständighet. Taiwan har sedan flera decennier som en egen, demokratisk nation, men Peking-regimen hävdar fortfarande att ön ingår i Kina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!