Samtidigt som antalet nya covid-19-fall ökat dramatiskt i många länder har närmare 3 000 idrottare sin kanske största tävling i karriären framför sig.
Den närmaste tiden ska de – samt tusentals ledare, journalister och andra människor med OS-anknytning – resa till Peking.
Trots regelbundna tester, strikta restriktioner och daglig hälsorapportering inför avresan innebär det en viss oro, konstaterar exempelvis Sara Hector, ett av de svenska medaljhoppen.
– Det är svårt. Vi har försökt att implementera bra rutiner i laget och hoppas att det funkar. Men det är ju jättelätt att bli smittad och vi kommer ju vara tvungna att vistas på flygplatser och så, säger alpinstjärnan.
– Man kan inte gå och fokusera på det hela tiden, det funkar inte. Men det är svårt så klart att släppa all oro kring det. Man får försöka göra vad man kan och hoppas att det räcker.
"Funnits en rädsla"
Stina Nilsson är inne på samma spår.
– Nu har vi verkligen gjort allt i vår makt för att hålla oss negativa och vi gör ju tester regelbundet. Men man märker att ju närmare avresa till Peking vi kommit, desto mer nervositet har i alla fall jag känt, säger hon.
– Det handlar inte bara om att jag skulle vara positiv, utan också om personer som jag umgåtts med och inte vill ska räknas som kontaktpersoner.
Just det har hänt norska herrlandslaget i skidor. Deras OS-resa har flyttats fram fyra dagar sedan sprinttränaren Arild Monsen testat positivt.
Oron för att bli smittad går igen även i puckelpistlaget, som inför avresan varit samlat i Åre.
– Det har absolut funnits en rädsla, speciellt nu inför avresan. Det känner jag. Det är mycket som står på spel, säger Ludwig Fjällström.
– Resan dit kommer att vara ett orosmoment eftersom man behöver beblanda sig med folk. Klarar man det och väl är på plats tror jag att det inte kommer att vara lika svårt. Det är nog säkrare där än här.
Stannade hemma
De svenska curlinglagen valde på grund av smittoläget att skippa förläger den här gången och har stannat hemma i Karlstad fram till avresan.
– Grundplanen var att åka till Schweiz, både med lag och mixed dubbel för att få miljöombyte. Men det viktiga nu är att hålla oss friska. Curlingstenar och is har vi ju här också, säger Oskar Eriksson, som spelar i lag Edin samt mixed dubbel med Almida de Val.
Flera svenska OS-idrottare, bland annat i alpin- och längdlandslaget, har blivit smittade under vintern. Ett av de senaste exemplen är längdtalangen Leo Johansson.
– Det var väl tur att det hände före lägret så att ingen riktigt hann träffa honom. Det känns bra på så vis, men det är tråkigt att det kommer så nära, säger landslagskamraten William Poromaa.
– Vi såg ju vissa fall i somras också, när folk var i väg på läger, så det är vissa lägen där man måste vara på tårna.
"Oroande situation"
När det gäller Leo Johansson kom smittan i "rätt tid". Han kan sannolikt ändå följa med när skidlandslaget på torsdag flyger till Peking.
Nyligen ändrades också gränsvärdena för vad som ska anses som ett positivt fall vid ankomsten till Peking, vilket särskilt ska underlätta just för idrottare som testat positivt i ett tidigare skede.
Men att bli smittad så här sent inpå OS skulle ändå bli förödande, konstaterar skidskytten Sebastian Samuelsson.
– Skulle man testa positivt nu eller den närmaste tiden, är OS förstört. Det är klart det är en oroande situation, säger han.
– Men vi gör vad vi kan och jag gör själv också allt jag kan. Blir jag sjuk nu ändå är det en himla otur, men det är inget jag kan göra något åt.