OS på hög höjd: Minsta misstag kan avgöra

OS-spåren ligger så högt att det är på gränsen för vad som är tillåtet i längd och skidskytte. På över 1 700 meter kan minsta misstag bli ödesdigert. –Det är lite segt i början och känns tungt i kroppen, säger skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson.

Skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson. Arkivbild.

Skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

OS2022-02-01 07:40

Längd- och skidskyttetävlingarna avgörs i bergsbyn Zhangjiakou, omkring 20 mil nordväst om Peking.

Den högsta punkten av OS-spåren ligger på en bit över 1 700 meter över havet, att jämföra med den tillåtna maxgränsen på 1 800 meter.

– Det är så klart en faktor som spelar in när det är dags för tävling, säger längdstjärnan Ebba Andersson.

– Jag har tillbringat väldigt många dagar på hög höjd. Så jag känner att jag i alla fall har försökt göra det jag kan för att komma så väl förberedd som möjligt till Peking och den höga höjden.

I skidskyttevärldscupen har åkarna tävlat på i snitt bara 900 meters höjd hittills i vinter. Sebastian Samuelsson lade i somras därför in ett extra träningsläger.

– Jag brukar tycka att det tar lång tid för mig att acklimatisera mig. Därför var det en tanke att jag var iväg i somras och var tre veckor på hög höjd, för att få ett extra block på hög höjd för att det ska gå enklare att acklimatisera sig, säger han.

"Höjdpositiv?"

Andra svenska OS-hopp tar lättare på det. Till exempel Maja Dahlqvist, trots att hon inför den här säsongen inte hade någon erfarenhet av anpassning till hög höjd.

– Jag brukar tänka att jag är höjdpositiv, så jag hoppas det håller i sig över OS också, säger sprintstjärnan.

Det är främst i uthållighetssporterna som den höga höjden ställa till med besvär.

– Man måste andas mer för att få in syre. Till och med de vältränade känner att det är jobbigare att gå upp för en trappa på hotellet. Dessutom sover man sämre, man behöver mer vätska och kosten blir extra viktig, säger Anders Byström, landslagschef i längd.

"Större konsekvenser"

Enligt norska forskare bör varje skidskytt och längdåkare därför ha tränat på hög höjd minst 60 dagar inför OS för att kunna prestera optimalt.

Öyvind Sandbakk, professor vid centret för elitidrottsforskning i Trondheim, tror att höjden kommer att göra tävlingarna ännu mer ovissa.

– Den fysiska anpassningen går på 10 till 14 dagar, men det är också viktigt att ha erfarenhet av att träna, tävla och bo på hög höjd, säger han till OS nyhetstjänst.

– Det kan mycket väl innebära en större risk för att din tävlingsstrategi faller, med stora effekter för resultatet. Ett litet misstag kan få större konsekvenser.

"Andas två gånger"

På skidskyttesidan påverkas dessutom skyttet.

Nyckeln finns i ingången till skjutvallen, när åkarna börjar göra sig redo för att ta fram sina gevär. Eftersom det krävs fler andetag än på lägre höjd har skidskyttelandslaget satsat på "andningsövningar" under förlägren.

– Det gäller att få ner andningsvolymen också. Får du en för stor volym blir rörelsen i kroppen väldigt stor, särskilt i liggande skytte. Då tar det längre tid att hitta pricken, säger svenska skyttetränaren Jean-Marc Chabloz.

– Så från i våras har vi ibland lagt in det momentet och sagt att "nu andas vi två gånger i stället för en".

RÄTTAT: I en tidigare version förekom en felaktighet om var orten Zhangjiakou ligger. Rätt är att den ligger 20 mil nordväst om Peking.

Frida Karlsson, Maja Dahlqvist och Moa Olsson på en löprunda i OS-byn i Zhangjiakou.
Frida Karlsson, Maja Dahlqvist och Moa Olsson på en löprunda i OS-byn i Zhangjiakou.
Fakta: Hög höjd i OS

Både det internationella skidförbundet (Fis) och motsvarigheten på skidskyttesidan (IBU) har en maxgräns för tävlingar på 1 800 meters höjd över havet.

I samband med OS i Peking avgörs bland annat längd och skidskyttetävlingarna i Zhangjiakou, cirka 18 mil nordväst om den kinesiska huvudstaden.

OS-banorna når som högst drygt 1 720 meter över havet.


Fakta: Fler röster om den höga höjden

Elvira Öberg, skidskytte.

Det är kanske inte min favorit egentligen att tävla på hög höjd. Men med tanke på att vi har så pass lång tid att förbereda oss, med den uppladdningen känner jag mig lugn och trygg i att jag kommer att vara i bra form i Kina.

Calle Halfvarsson, längd.

Jag är inte speciellt orolig. Jag kommer att få nio dagar på hög höjd innan första tävlingen. Jag känner mig ganska trygg, men jag kommer inte att få lika mycket höghöjdsdagar som de andra åkarna.

Hanna Öberg, skidskytte.

För min del brukar det vara helt avgörande att jag hinner acklimatisera mig. Men har jag fått en vecka eller så på höjd brukar jag inte ha några problem.

William Poromaa, längd.

Det har varit ganska mycket hög höjd på slutet. Jag missade två höjdläger, så det var ju mindre bra, men annars har det varit lite tävlingar. Och träningen har också flutit på bra.

Martin Ponsiluoma, skidskytte.

Det brukar vara rätt bra för min del, det har inte varit några problem tidigare. Jag har tävlat oacklimatiserad och ändå gjort det okej.

Fakta: OS-höjd

Höjden för skid- och skidskyttetävlingarna de fem senaste olympiska spelen:

Pyeongchang 2018: 700 meter över havet.

Sotji 2014: 1 500 meter.

Vancouver 2010: 800 meter.

Turin 2006: 1 650 meter.

Salt Lake City 2002: 1 750 meter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!