Längd- och skidskyttetävlingarna avgörs i bergsbyn Zhangjiakou, omkring 20 mil nordväst om Peking.
Den högsta punkten av OS-spåren ligger på en bit över 1 700 meter över havet, att jämföra med den tillåtna maxgränsen på 1 800 meter.
– Det är så klart en faktor som spelar in när det är dags för tävling, säger längdstjärnan Ebba Andersson.
– Jag har tillbringat väldigt många dagar på hög höjd. Så jag känner att jag i alla fall har försökt göra det jag kan för att komma så väl förberedd som möjligt till Peking och den höga höjden.
I skidskyttevärldscupen har åkarna tävlat på i snitt bara 900 meters höjd hittills i vinter. Sebastian Samuelsson lade i somras därför in ett extra träningsläger.
– Jag brukar tycka att det tar lång tid för mig att acklimatisera mig. Därför var det en tanke att jag var iväg i somras och var tre veckor på hög höjd, för att få ett extra block på hög höjd för att det ska gå enklare att acklimatisera sig, säger han.
"Höjdpositiv?"
Andra svenska OS-hopp tar lättare på det. Till exempel Maja Dahlqvist, trots att hon inför den här säsongen inte hade någon erfarenhet av anpassning till hög höjd.
– Jag brukar tänka att jag är höjdpositiv, så jag hoppas det håller i sig över OS också, säger sprintstjärnan.
Det är främst i uthållighetssporterna som den höga höjden ställa till med besvär.
– Man måste andas mer för att få in syre. Till och med de vältränade känner att det är jobbigare att gå upp för en trappa på hotellet. Dessutom sover man sämre, man behöver mer vätska och kosten blir extra viktig, säger Anders Byström, landslagschef i längd.
"Större konsekvenser"
Enligt norska forskare bör varje skidskytt och längdåkare därför ha tränat på hög höjd minst 60 dagar inför OS för att kunna prestera optimalt.
Öyvind Sandbakk, professor vid centret för elitidrottsforskning i Trondheim, tror att höjden kommer att göra tävlingarna ännu mer ovissa.
– Den fysiska anpassningen går på 10 till 14 dagar, men det är också viktigt att ha erfarenhet av att träna, tävla och bo på hög höjd, säger han till OS nyhetstjänst.
– Det kan mycket väl innebära en större risk för att din tävlingsstrategi faller, med stora effekter för resultatet. Ett litet misstag kan få större konsekvenser.
"Andas två gånger"
På skidskyttesidan påverkas dessutom skyttet.
Nyckeln finns i ingången till skjutvallen, när åkarna börjar göra sig redo för att ta fram sina gevär. Eftersom det krävs fler andetag än på lägre höjd har skidskyttelandslaget satsat på "andningsövningar" under förlägren.
– Det gäller att få ner andningsvolymen också. Får du en för stor volym blir rörelsen i kroppen väldigt stor, särskilt i liggande skytte. Då tar det längre tid att hitta pricken, säger svenska skyttetränaren Jean-Marc Chabloz.
– Så från i våras har vi ibland lagt in det momentet och sagt att "nu andas vi två gånger i stället för en".
RÄTTAT: I en tidigare version förekom en felaktighet om var orten Zhangjiakou ligger. Rätt är att den ligger 20 mil nordväst om Peking.