På söndagen meddelade regeringen till bland annat Sveriges olympiska kommitté (SOK) att regeringspartierna och Sverigedemokraterna ser positivt på en svensk OS-ansökan.
Nästa steg blir att SOK får lämna in en komplett ansökan som regeringen sedan får bedöma.
– Tanken är inte att skattebetalarna ska gå in med pengar i "OS-budgeten" utan att de här spelen ska bära sig på egna meriter, dels via ett betydande stöd från Internationella olympiska kommittén, dels via sponsor- och biljettintäkter, säger Jakob Forssmed.
– Men det krävs en del statliga åtaganden i form av garantier, och nu går vi in i nästa fas där vi utreder förutsättningarna för att kunna lämna sådana.
Befintliga anläggningar
Det är också en förutsättning för regeringen, påpekar Forssmed, att spelen blir hållbara och kostnadseffektiva.
– Vi ser att man kraftigt minskar riskerna genom att enbart använda befintliga anläggningar. Det är en grundförutsättning för att regeringen ska kunna lämna garantier, säger han.
– Det här blir en helt annan typ av olympiskt spel än de man kanske tänker på med stora arenor, lyxbyggen och annat som drar upp kostnaderna på ett orimligt sätt.
Stockholm är tilltänkt som huvudort medan Falun, Åre och Östersund ska vara värd för vissa tävlingar. Även Lettland och Norge är eventuellt tänkt att vara med som arrangörer.
Näringslivet viktigt
Regeringen tror att många svenskar skulle känna sig delaktiga och inspirerade av att OS hålls i Sverige. Men det är också viktigt att näringslivet visat stort intresse för att Sverige ska arrangera spelen.
– Det är viktigt att det stora näringslivsintresset materialiseras i sponsorintäkter, säger Forssmed.
Idrottsministern ser också fördelar med att Sverige har vana vid att arrangera stora idrottstävlingar. Söndagens besked är dock inte någon slutpunkt:
– Det finns många hinder på vägen och nu behöver SOK också komma in med en komplett ansökan, som vi kan processa, säger Forssmed.