RysslandsfrÄgan kan krossa svenska OS-drömmen

Ett ja till att slĂ€ppa in Ryssland och Belarus i skidvĂ€rmen kan fĂ€lla svenska OS-drömmen. Det befarar Karin Mattsson, ordförande i Svenska skidförbundet. –Alla signaler om en osĂ€kerhet kring vĂ€rderingarna frĂ„n IOK och Fis Ă€r inte bra för den allmĂ€nna opinionen kring OS i Sverige, sĂ€ger Mattsson.

OS-ringarna utanför Internationella olympiska kommitténs högkvarter i Lausanne. Arkivbild.

OS-ringarna utanför Internationella olympiska kommitténs högkvarter i Lausanne. Arkivbild.

Foto: Laurent Gillieron/AP/TT

OS2023-04-26 13:17

Bristande stöd hos svenska folket har varit sÀnke för flera tidigare svenska OS-ansökningar.

NĂ€r Sveriges nu pĂ„ nytt undersöker möjligheterna att arrangera OS blĂ„ser det lite medvind i opinionen. Enligt en opinionsundersökning av Kantar Public, bestĂ€lld av Sveriges olympiska kommittĂ© (SOK), Ă€r sju av tio svenskar positiva till ett OS i Sverige 2030 – förutsatt att spelen Ă€r hĂ„llbara bĂ„de miljömĂ€ssigt och ekonomiskt.

Men om Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) öppnar för ryssar och belarusier i vÀrldscupsÀsongen nÀsta sÀsong kan opinionen svÀnga och bli negativ. Det befarar Karin Mattsson, ordförande i Svenska skidförbundet:

– FrĂ„gan om ett ryskt och belarusiskt deltagande Ă€r otroligt viktig att koppla till OS-frĂ„gan. Det skulle skapa en stor uppförsbacke för den inhemska opinionen och försvĂ„ra för vĂ„ra politiker att helhjĂ€rtat stödja detta om vi fĂ„r fel beslut i den frĂ„gan, sĂ€ger hon.

Fis-beslut 24 maj

Internationella olympiska kommitténs (IOK) öppning för att ryssar och belarusier ska fÄ delta i OS i Paris 2024 samt Milano-Cortina 2026 har gjort den hÀr frÄgan het i skidvÀrlden. Den 24 maj ska Fis styrelse rösta om att eventuellt hÀva avstÀngningen för de krigförande nationerna.

Karin Mattsson sÀger att det Àr med blandade kÀnslor hon ser fram emot den omröstningen:

– Vi i de nordiska lĂ€nderna har samma uppfattning, som tidigare, och ser inte att det skett nĂ„gon förĂ€ndring av kriget i Ukraina. Men det Ă€r en oviss situation och det svĂ„rt att fĂ„ en uppfattning av hus Fis-styrelsen kommer att rösta.

Karin Mattsson fortsÀtter:

– Det finns en misstro mot internationella organisationer. NĂ€r det dĂ„ kommer den hĂ€r typen av halvbeslut frĂ„n IOK Ă€r det inte sĂ„ bra hur man ser pĂ„ den hĂ€r typen av arrangemang. Nu sĂ„g det ganska bra ut med den undersökning som SOK gjorde förra veckan. Det gĂ„r Ă„t rĂ€tt hĂ„ll. Det Ă€r nödvĂ€ndigt för att kunna skapa ett politiskt brett stöd. Men dĂ„ krĂ€vs att detta Ă€r nĂ„got som mĂ„nga svenskar vill ha.

Fis leds av den svensk-brittiske ordföranden Johan Eliasch.

– Jag utgĂ„r frĂ„n att han (Johan Eliasch) drar dessa slutsatser. Han Ă€r ju svensk och talar svenska och följer, antar jag, vĂ„ra medier i viss utstrĂ€ckning, sĂ€ger Karin Mattsson.

TT har sökt Åsa Edlund Jönsson, generalsekreterare i Sveriges olympiska kommittĂ© (SOK), och ordföranden Hans von Uthmann.

Fakta: OS-planerna i Sverige 2030

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har tillsammans med Sveriges paralympiska kommitté (SPK) och Riksidrottsförbundet (RF) inlett en förstudie om en eventuell OS-ansökan 2030.

Stockholmsregionen Àr tÀnkt som huvudort i. HÀr planeras för sporter som ishockey, konstÄkning, curling, shorttrack.

Övriga tilltĂ€nkta orter Ă€r:

Falun: LĂ€ngdskidor, backhoppning och nordisk kombination (Inget under Paralympics).

Östersund: Skidskytte under OS. Även lĂ€ngdskidor under Paralympics.

Åre: Alpint och freestyle.

Enligt planen ska inga nya arenor byggas i Sverige.

I dagslÀget Àr det inte klart med arrangörsstÀder för exempelvis skridsko och kÀlksporterna. Enligt DN för projektgruppen samtal med bland annat Sigulda i Lettland.

Den svenska förstudien ska vara klar 1 juli. DÀrefter beslutas om Sverige ska gÄ in i dialogfas med Internationella olympiska kommittén (IOK).

Numer sker inget kampanjande för att fÄ vara OS-vÀrd, utan arrangör utses av IOK efter förstudier och dialoger.

Schweiz Ă€r den tydligaste motkandidaten just nu. De har inlett en dialog med IOK och ligger dĂ€rmed före Sverige i processen. Även Salt Lake City och Vancouver har visat intresse.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!