Så ska Damkronorna slå "omöjliga" Kanada

Statistiken talar sitt tydliga språk: 12–116 i målskillnad. Sverige har aldrig slagit Kanada i ett mästerskap. –Det går inte att blunda för siffrorna. Det går inte att vara rädd för siffrorna, säger rutinerade backen Johanna Fällman.

De svnska spelarna står inför sina livs utmaning när Kanada väntar på fredagen i Wukesongstadion.

De svnska spelarna står inför sina livs utmaning när Kanada väntar på fredagen i Wukesongstadion.

Foto: Christine Olsson/TT

OS2022-02-10 14:16

Det är dagen före Damkronorna ställs inför sin historiska uppgift. Det är samtidigt turneringens hittills tuffaste match. I morgon möter de Kanada, silvermedaljör från Pyeongchang.

Som prolog inför matchen höll svenskorna en lättare träning i B-hallen i den guldglänsande Wukesongstadion i Peking. Det blev mycket powerplay- och boxplay-spel. Bara några meter bort, i huvudhallen, körde kanadensiskorna sitt pass.

Johanna Fällman, 31, är en av få som faktiskt slagit Kanada – två gånger. Senast var 2011 i en träningslandskamp.

– Det säger ganska mycket om vilket motstånd vi möter, att vi pratar om de enskilda gångerna det har hänt, säger hon och ler bakom munskyddet.

Dåligt gruppspel

Sverige har haft ett knackigt gruppspel. Förlust i öppningsmatchen mot Japan med 3–1 och åkte sedan på en ny propp mot Tjeckien. Trots detta hämtade man sig och i avgörandet mot Danmark och tog sig till slutspel.

– Nu vill jag kanske inte fokusera på det, men vi hade kunnat göra bättre prestationer där och då. Särskilt i de första två matcherna, då hade nog läget sett annorlunda ut i dag, säger Fällman.

Kanada inledde med att slå Schweiz med 12–1 och Finland med 11–1.

Samtidigt poängterar hon att Sverige har många mästerskapsdebutanter. Sju i den svenska truppen är födda på 2000-talet. Snittåldern är 24 år.

En av debutanterna är målvakten Emma Söderberg, 23, som nu tagit förstaplatsen i målet. Till vardags spelar hon universitetshockey i USA.

Söderberg blir väldigt viktig för att Sverige ska ha en chans mot stornationen. Kanada har 116–12 i målskillnad på svenskorna. Faktum är att Kanada och USA har spelat alla OS-finaler sedan ishockey kom med i OS på damsidan 1998. Förutom när Sverige spelade final mot Kanada i Turin 2006 – och förlorade.

Söderberg behöver vara ”ren i sin räddningsprocess”, säger hon, vilket betyder inga returer eller extra chanser.

– För då kommer de vara där och hugga. Kan jag försöka hålla så många puckar som möjligt så tror jag att jag kan ge laget en chans.

"Inte vara rädd"

Det blir definitivt Kanada som för pucken och Sverige måste då dominera i försvarszonen. Samtidigt är det skönt att gå in som underdog.

– Du har inget att förlora, vi har allt att vinna på det här. Man ska gå ut med respekt för dem men man ska inte vara rädd för dem, säger hon.

Johanna Fällman håller med.

– Det går inte att blunda för siffrorna. Det går inte att vara rädd för siffrorna. Det är så det är. Det är bara att gilla läget och så får man hoppas att det är den där gången som det går rätt.

Klart är att Sverige måste höja sig ett, två och tre snäpp från gruppspelet. Hon vill se en helt annan inställning från laget.

TT: Om ni vinner i morgon, vilka ord skulle du sätta på en sådan seger?

– Haha, det får vi ta i morgon i så fall. Nej, jag kan inte svara på det nu.

TT: Vägen till slutspel

Vad: OS, ishockey, kvartsfinal.

Var: Wukesongstadion, Peking.

När: Fredag kl 14.10.

Vägen till kvartsfinal, Kanada: Schweiz 12–1, Finland 11–1, Ryska laget 6–1, USA 4–2. Sverige: Japan 1–3, Tjeckien 1–3, Kina 2–1, Danmark 3–1.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!