Sprinthoppet går emot chefen: "Kylan får man ta"

Svenska sprinthoppet Oskar Svensson går emot sin lagledning. Han gillar tävlingstiderna för dagens OS-sprint. –Kylan får man ta, det borde inte vara några problem.

Sprintern Oskar Svensson gillar det hårda föret i bergsbyn Zhangjiakou, omkring 20 mil norr om Peking. Arkivbild.

Sprintern Oskar Svensson gillar det hårda föret i bergsbyn Zhangjiakou, omkring 20 mil norr om Peking. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

OS2022-02-08 05:38

Landslagschef Anders Byström sade häromdagen att sprinttävlingarna ligger för sent på grund av kylan. Men han får inte medhåll av sprintstjärnan Oskar Svensson.

Herrarnas kval i dag startar klockan 16.50 lokal tid, 9.50 i Sverige.

Finalpassen körs sedan 18.30 samma kväll och pågår till 20.15. Detta för att passa de europeiska tv-tittarna.

Lider inte

Åkarna får betala priset genom att tävla i tuffa förhållanden på OS-stadion i Zhangjiakou, en bergsby ungefär 20 mil norr om Peking.

Det är inget som 26-årige Oskar Svensson lider av.

– Jag försöker gå upp rätt sent med tanke på hur sprinten går. Jag är väl ganska kvällspigg och morgontrött, så det passar mig bra. Jag tränar ganska mycket på kvällen jämfört med många andra.

Han har inget emot den köldknäpp som kan komma på kvällen med temperaturer ned mot minus 20 grader.

– Jag förstår inte varför man inte har kvällstävlingar i längd. Framför allt vardagstävlingarna som Stockholmssprinten. Det kan man nästan ligga sömnlös över varför de gick mitt på dagen på en vardag. Kylan får man ta, det borde inte vara några problem.

"Peppar, peppar"

Svensson hoppas kunna upprepa sin prestation från OS i Pyeongchang för fyra år sedan. Då slutade han femma i den klassiska sprinten.

Han har fina resultat i ryggen från världscupen förra säsongen. Men i år har just ryggen hållit honom tillbaka. Han har tävlat sparsamt.

– Senaste månaden har jag inte känt någonting och jag har kunnat göra det jag vill. Peppar, peppar, det har fungerat väldigt bra, säger han inför fristilsloppen.

Fakta: Oskar Svensson

Född: 7 september 1995 i Falun (26 år).

Klubb: Falun-Borlänge SK.

Främsta meriter: Två individuella världscupsegrar i sprint, ytterligare en andraplats individuellt. OS-femma i sprint (klassiskt) 2018, VM-sexa i sprint (klassiskt) 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!