Statliga garantier ett krav för lyckad OS-ansökan

Regeringen måste kunna ge statliga garantier. Annars är en OS-ansökan lönlös. Det lyfter bland annat Centerpartiets ordförande i Stockholms stad Jonas Naddebo till TT.
–Visa oss garantier och det här kommer att gå vägen, säger han.

OS-ringarna vid Stockholms stadshus. Arkivbild.

OS-ringarna vid Stockholms stadshus. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/AP/TT

OS2023-11-12 14:58

Jonas Naddebo var själv med på plats i Lausanne när Stockholm senast förlorade en OS-omröstning, då mot italienska Turin om att få arrangera vinter-OS 2026.

Att man från svensk sida inte hade några statliga garantier bedömer Naddebo var avgörande för att det blev Italien och inte Sverige som till slut vann omröstningen

– Vi hade en väldigt bra ansökan sist och upplägget var också väldigt uppskattat men jag tror att Milano/Cortina vann på att de hade Italiens statsgarantier med sig i ryggen.

– Det var avgörande när vi stod därnere och det måste regeringen förstå, säger han.

Hålla i skattepengarna

Hans företrädare Karin Ernlund sade tidigare i år i en intervju med Dagens Nyheter att man inte bör lägga någon kraft på en ny ansökan. Jonas Naddebo ser inga problem i att i söka OS igen men understryker vikten att det inte ska bli en kostnad för stockholmare.

– Särskilt i dessa ekonomiska tider som är nu så måste man hålla i skattepengarna. Stockholm ska såklart kunna arrangera stora internationella idrottsevenemang men det finns ingen fri dragningsrätt på Stockholms skattepengar. Ska man göra det här så måste man göra det på ekonomiskt och ekologiskt hållbart sätt, säger han.

Jonas Naddebos syn delas av Christofer Fjellner, oppositionsborgarråd för Moderaterna i Stockholms stad. Han understryker att det inte är Stockholms stad som söker OS och kostnaderna i slutändan inte får hamna på stockholmarna.

– Det är en förutsättning. Ser jag minsta risken för att det här blir ett dyrt kalas för stockholmarna i dessa tuffa tider så kommer jag vara den första som drar i nödbromsen, men där är vi inte i dag.

Ta miljöhänsyn

Båda två ser både för- och nackdelar med att evenemanget nu kan spridas inte bara geografiskt i Sverige utan även till länder som Norge och Lettland.

Just idrottsarrangemang som spridits ut över nationsgränser har dock under senare år kritiserats framförallt utifrån miljöhänseende:

– Det kan lätt konstateras att det finns både för- och nackdelar med att sprida detta på flera orter. En av de viktigaste sakerna är att det inte byggs en massa nya arenor som inte används, påpekar Christofer Fjellner.

TT har även sökt finansborgarrådet Karin Wanngård (S) som i en skriftlig kommentar, skriver att man i grunden är positiv "... men de måste kunna genomföras på ett socialt, ekonomiskt och klimatmässigt hållbart sätt och ska inte ske på bekostnad av stockholmarnas välfärd".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!