Syskon och rivaler – när OS blir en familjeaffär

Landslagskompisar, ofta konkurrenter – och syskon. För åtta OS-svenskar blir tävlingarna i Peking en familjeaffär.
–Det är klart att det vore en dröm att ta medalj tillsammans, säger Hanna Öberg, storasyster i skidskytteduon.

Elvira och Hanna Öberg under skidskytte-VM i Pokljuka förra säsongen. Arkivbild.

Elvira och Hanna Öberg under skidskytte-VM i Pokljuka förra säsongen. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

OS2022-01-29 05:45

Hanna Öberg, 26, tog ett skrällguld i distansloppet i Pyeongchang för fyra år sedan.

Nu är det inte ens säkert att hon blir bäst i familjen.

I vinter har Elvira Öberg, 22, fått sitt stora genombrott i världscupen. En ny situation, konstaterar lillasystern inför OS i Peking.

– Det är klart att det är en speciell situation att vara konkurrenter samtidigt som man är syskon. Det är kanske inte självklart att det är jättelätt för en storasyster att bli slagen av lillasyster ibland, säger Elvira Öberg.

– Men vi har verkligen bestämt oss för att vi vill använda det här till en fördel, att hjälpa varandra och jobba som ett lag.

"Alltid ett lag"

Rodelsyskonen Tove och Svante Kohala slipper att slåss om samma OS-medaljer. Men utöver i skidskyttet blir det svensk syskonrivalitet även i skicross (Erik och David Mobärg) samt i puckelpist (Felix och Oskar Elofsson).

– Felix har inspirerat mig supermycket. Han hade ju tagit de här stegen som man måste ta i karriären. Han har varit försökskaninen, så att säga, och jag har haft en lite enklare väg tack vare det, säger Oskar Elofsson.

– Att ha en storebror med sig vart man än åker, det stödet och den tryggheten betyder verkligen hur mycket som helst. På ett sätt tävlar man förstås mot varandra, men jag och Felix är faktiskt alltid ett lag och tävlar snarare med varandra.

Felix Elofsson håller med. Han gillar att ha lillebror med sig ut på läger och tävlingar – och nu på OS.

– Det tog lite tid innan jag kunde vänja mig vid att han faktiskt vann över mig ibland. När jag väl kunde acceptera det faktumet var det jättekul, säger han.

TT: Det är bra stark syskonkärlek, med andra ord?

– Jajamän. Vi håller ihop, vi är täta, säger Oskar.

– Det är ömsesidigt, säger Felix.

"Ingen omöjlighet"

Tittar man bakåt i OS-historien blir listan över syskon som tagit medaljer tillsammans lång – till exempel bröderna Sedin (OS-guld i ishockey 2006), bröderna Nordahl (OS-guld i fotboll 1948) och systrarna Anette Norberg och Cathrine Lindahl med dubbla OS-guld i curling 2006 och 2010.

Nu har inte minst Hanna och Elvira Öberg chansen att upprepa de bedrifterna. Utöver de individuella chanserna är Sverige medaljkandidat i både stafetten och mixedstafetten.

– Det vore otroligt stort om vi både kunde få lyckas i samma tävling. Vi är ju individuella idrottare, men när man får lyckas samtidigt och glädjas med varandra, det blir något lite extra, säger Elvira Öberg.

Sett till resultaten i vinter är det dessutom fullt möjligt, konstaterar Hanna Öberg.

– Det är på något vis en dröm. Vi vet att det är mycket som ska till. Men det är inte heller någon omöjlighet, det vet vi ju, säger hon.

– Vi har ju stått på pallen ihop vid ett flertal tillfällen. Så det är klart att det är möjligt. Men vi måste ändå hålla fokus på jobbet som ska göras och prestationen i sig.

Fakta: Flera OS-medaljer i samma familj

Listan över syskon, föräldrar och barn eller par som tagit OS-medaljer – tillsammans eller individuellt – för Sverige är lång.

Men här är ett urval av några kända och mindre kända exempel.

Vinter-OS:

Curling:

Anette Norberg och systern Cathrine Lindahl tog OS-guld tillsammans både i Turin 2006 och Vancouver 2010.

Längdskidor:

2006 tog Thobias Fredriksson ett guld och ett brons (lagsprint och sprint) medan brodern Mathias Fredriksson tog brons i stafetten.

Anna Olsson (tidigare Dahlberg) tog OS-guld i sprintstafett 2006, medan blivande maken Johan Olsson tog brons i stafetten samma OS.

Toini Gustafsson (senare Rönnlund) tog OS-silver i stafett 1964. Hon upprepade det 1968, då hon dessutom tog de individuella gulden på både 5 och 10 km. Senare samma år gifte hon sig med Assar Rönnlund – silvermedaljör i stafett 1964 och 1968 på herrsidan och individuell silvermedaljör i herrarnas femmil 1964.

Gunnar Larsson tog ett OS-silver (15 km) och ett brons (stafett) i längdskidor 1968. 2006 följde sonen Mats Larsson upp med ett eget stafettbrons.

Ishockey:

Tvillingbröderna Hans och Stig Andersson-Tvilling var med i det Tre Kronor som tog OS-brons i Helsingfors 1952.

Jörgen och Kenny Jönsson tog OS-guld tillsammans både 1994 och 2006.

Även Daniel och Henrik Sedin var med i Tre Kronors guldtrupp 2006.

Jimmie och Jonathan Ericsson var med i Tre Kronors trupp som tog OS-silver 2014.

Sommar-OS:

Fotboll:

Bröderna Nordahl – Bertil, Gunnar och Knut – var med i det blågula landslaget som tog OS-guld i fotboll vid OS 1948.

Cykel:

Fåglum-bröderna – Erik, Sture, Tomas och Gösta (som behöll efternamnet Pettersson) – cyklade hem ett OS-silver i lagtempot 1968. Erik, Sture och Gösta hade dessförinnan varit med i laget som tog lagtempobrons 1964.

Gymnastik:

När Sverige tog OS-guld i truppgymnastik 1908 fanns flera brödrakonstellationer med i laget, exempelvis trion Arvid, Carl och Oswald Holmberg.

Kanot:

Anna Olsson och brodern Gunnar Olsson är båda framgångsrika kanotister med fyra (guld och silver 1984, brons 1992 och 1996) respektive en (silver 1992) OS-medalj på meritlistan.

Simning:

Tvillingbröderna Arne och Åke Borg tog OS-brons tillsammans på 4x200 fritt vid OS i Paris 1924.

Olika idrotter:

Per Carlén tog OS-silver i handboll 1992 och 1996. Dottern Hilda var en av reservmålvakterna när fotbollslandslaget tog OS-silver i Rio de Janeiro 1916.

Ett äldre exempel är bröderna Granfelt, där Erik tog OS-brons i dragkamp 1906 och guld i truppgymnastik 1908. Hans ena bror Nils tog OS-guld i truppgymnastik 1912 medan en tredje broder, Hans, tog OS-silver i lagtävlingen i värja 1936.

Källa: SOK.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!