Tränaren: "Hon har ett järnpsyke"

Sandra Näslunds tidigare tränare Eric Iljans hyllar skicrossåkarens mentala styrka. Hon lyckades skaka av sig motgången i Pyeongchang. –Hon har ett järnpsyke.

Sandra Näslund, färsk guldmedaljör efter uppvisningen i damernas skicross.

Sandra Näslund, färsk guldmedaljör efter uppvisningen i damernas skicross.

Foto: Pontus Lundahl/TT

OS2022-02-17 12:02

Eric Iljans började träna Sandra Näslund 2012 innan han blev förbundskapten för svenska skicrosslandslaget.

Han såg en ung sprallig tjej som var oerhört duktig på att åka skidor – med potential för stora framgångar.

– Ja, definitivt, lite oputsad men det fanns definitivt potential från början.

Näslund var skadad stor del säsongen 2021 men tog sig tillbaka och vann sitt andra VM-guld på hemmaplan i Idre förra året.

– Hon kämpade hårt för att komma tillbaka till VM-guldet och sedan har det gått som ett tåg genom hela sommaren och hösten med träning, och jag visste att hon skulle vara så bra hon kunde vara just nu, säger Eric Iljans.

Mental styrka

Fjärdeplatsen i OS-final i Pyeongchang tog hårt på Näslund, men att hon lyckades kämpa sig tillbaka är imponerande, fortsätter han.

– Naturligtvis kommer det skador och motgångar som man tycker är jobbiga men vi har varit ett bra team runt henne och hon har fått den hjälp hon tycker hon själv vill ha. Så just nu är vi på topp i stället.

– Hon har i det här läget ett järnpsyke för hon klarar av att göra upprepade saker, rätt saker hela tiden. Hon är väldigt bra på att hitta den mentala styrkan.

Förbundskaptenen tror att Näslund blev stärkt av motgången i Sydkorea.

– Kan man hantera motgångar är det alltid stärkande på det sättet att man växer i dem.

"Upp till henne"

TT: Hur ska ni fira?

– Tja, med en guldmedalj på medal plaza i kväll. Ett halvkalas skulle jag säga att det blir för vi har race i morgon med killarna.

På frågan om Näslund rentav skulle kunna lägga av nu, om det finns en rädsla för att hon blivit mätt när hon vunnit allt, svarar han:

– Det är naturligtvis upp till henne, hon har hållit på länge även fast hon är ung. Så vi får se vad hon tar för beslut men just nu är vi på topp.

Eric Iljans såg tidigt potentialen i Sandra Näslund.
Eric Iljans såg tidigt potentialen i Sandra Näslund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!