Bengt Roos har fullföljt samtliga Vasalopp sedan 1979. Ett år felar i statistiken. 1991. Förklaringen är att Vasaloppet ställdes in det året, på grund av snöbrist.
Här får ni en fyllig beskrivning i hur det är att vara ett med Vasaloppet. Förberedelser, kost, träning, vallning, väder och mycket annat.
Första söndagen i mars varje år är en högtidsdag för Bengt Roos. Ett test på om han har "skött sig" under året. Om fysiken är tillräcklig. Om kroppen pallar.
Totalt 261 mil mellan Sälen och Mora har Bengt Roos avverkat under sina 29 Vasalopp. På söndag ska det bli nio till. Då blir han även medlem i "Veteranklubbens" mäktiga sällskap. Dom som klarat 30 Vasalopp, eller fler.
Började -79
För Bengt Roos började allt 1979.
- Jag skulle egentligen startat redan 1978, men då fick jag inte plats. Startlistan var redan fullbokad, säger Bengt Roos.
Varför blev det Vasaloppet?
- Min granne, Arne Jakobsson brände sig kraftigt i en arbetsplatsolycka på Ljunghälls. Han var nära att stryka med, men klarade sig. Det var en läkare i Linköping, Sven-Otto Liljedahl, som räddade Arne. Liljedahl var med och startade upp Vättern-rundan, och rekommenderade Arne att börja med motionslopp som rehabilitering.
- Så blev det, han och jag körde Vasaloppet. Men Arne körde bara ett par gånger, och började med löpning istället. Men för mig blev Vasaloppet ett gift, säger Bengt Roos.
30 år i fädrens spår
Oxberg, Evertsberg, Mångsbodarna...Ni som brukar följa Vasaloppet känner igen ortsnamnen. Bengt Roos från Södra Vi IF är välbekant med sträckan från Sälen till Mora. På söndag kör han loppet för 30:e gången - i rad!
Erfaren skidlöpare. Bengt Roos kommer som vanligt väl förberedd inför söndagens Vasalopp. Många skidmil i benen och mycket gröt och pasta innanför västen.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!