Chockdomen: Johaug missar OS och hela nästa säsong

Den norska skidstjärnan Therese Johaug missar OS då idrottens skiljedomstol Cas idag beslutade att förlänga dopningsavstängningen till 18 månader.

Den norska skidstjärnan Therese Johaug får sin dopningsavstängning förlängd från 13 till 18 månader. I och med det missar hon hela kommande säsong, inkluderat OS i Sydkorea.

Den norska skidstjärnan Therese Johaug får sin dopningsavstängning förlängd från 13 till 18 månader. I och med det missar hon hela kommande säsong, inkluderat OS i Sydkorea.

Foto: TT

Övrig sport2017-08-22 10:10

Johaug är fri att tävla igen först den 18 april, medan OS i Pyeongchang går mellan den 9 och den 25 februari.
Förutom OS missar Therese Johaug hela världscupsäsongen. Avstängningen löper ut den 18 april - världscupfinalen i Falun avgörs 16-18 mars.

Johaug testade positivt för den anabola steroiden clostebol förra hösten. Hon hade fått i sig den förbjudna substansen i en läppsalva. Norges idrottsförbund gav Johaug 13 månaders avstängning, vilket Internationella skidförbundet ansåg var för kort och därför överklagade till Cas.

Cas-domarna skriver i beslutet att ge Johaug 18 månaders avstängning att man enligt reglerna skulle ge henne mellan 12 och 24 månader och att 18 månader därmed var en lämplig avstängningstid.

Domarna noterade att Johaug inte hade kontrollerat förpackningen på läppsalvan, där den förbjudna substansen fanns uppräknad i innehållsförteckningen och att hon missade även dopningsvarningen. Därför ska hon straffas enligt regelboken.

Antidopningsexperten Arne Ljungqvist ser Idrottens skiljedomstol, Cas, avgörande dom i fallet Therese Johaug som väntad.
- Den känns som rimlig, Cas har valt att gå på det internationella förbundet, Fis, linje. Domen exemplifierar idrottarens eget ansvar. Graden av hennes (Johaugs) egen skuld, säger Arne Ljungqvist till TT.

Svenska skidförbundets längdchef Johan Sares kommenterar domen så här till SVT:
- Det är ett hårt straff med tanke på det misstag som hon har gjort. Men jag har fullt förtroende för dem som har utdömt straffet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!