Leif Larsson gillar satsningen på ett lokalt tränarkonvent

Portugal ena veckan, Tjeckien andra veckan och Kreta en tredje. Leif Larsson reser land och rike runt och hjälper våra olympier att förbereda sig för Peking-OS. I måndags och tisdags besökte den meriterade fystränaren Vimmerby.

Smålandsidrottens Stefan Fredriksson, till vänster, tillsammans med Leif Larsson vid en föreläsning i Vimmerby. Larsson tränar bland annat flera av de svenska olympierna.

Smålandsidrottens Stefan Fredriksson, till vänster, tillsammans med Leif Larsson vid en föreläsning i Vimmerby. Larsson tränar bland annat flera av de svenska olympierna.

Foto:

Övrig sport2008-05-29 06:14


Han var försäsongstränare i Djurgården Hockey i tolv år, fystränare för Pernilla Wiberg och de andra utförsåkarna i alpina landslaget i många år. Så där kan vi hålla på. Leif Larsson är ett mycket aktat namn i idrottssverige när det gäller fysisk träning.
Sedan två år tillbaka är han anställd av SOK (Sveriges Olympiska Kommitté). Hans vita volvo vittnar om det. Den är coolt stripad med de olympiska ringarna. Det ger en viss status, precis som hans kunskaper om träning och uthållighet gör.

Pingis, friidrott, brottning...
I SOK är han resursperson och rådgivare för en rad olika idrotter och olympier
- Kanot och rodd är de sporter jag följer närmast. Sedan är jag även resursperson i pingis, friidrott, brottning, fäktning, längdskidåkning, skridsko och skidskytte, säger Leif Larsson och fortsätter:
- Mitt arbete utgår från ett allmänfysiskt perspektiv. Jag förmedlar även en hel del kontakter åt de aktiva.

Lära och stjäla
Vi träffas hemma hos hans mångårige vän, Stefan Fredriksson, som är en känd idrottsledare i trakten. De gick på idrottsutbildning på Bosön tillsammans under 1980-talet och har hållit kontakten sedan dess.
Satsningen på ett lokalt tränarkonvent liknade det som arrangerades i Vimmerby i måndags tycker han är förträffligt:
- För min del är det här i Vimmerby det första praktiska exemplet på en sån här satsning. Jag tycker det är mycket bra. Det finns många saker som de olika idrotterna kan lära och "stjäla" av varandra.
I nästa andetag ger han ett konkret exempel från en högre nivå. Han är nyligen hemkommen från en utlandstripp på Kreta, där han hjälpte svenska landslagen i skidskytte, längdskidor och skridsko.
- Jag höll i en del styrkepass därnere och man kan säga att de lärde sig av varandra. Jag vet att förbundskaptenen i speedskating gav en hel del tips som sprintåkarna i skidor, Emil Jönsson och de andra, tände till på. Perfekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!