Livet löper för Christophe

Om nÄgon hade sagt till Christophe Zaninotti för tio Är sedan att han idag skulle vara en hÀngiven löpare som springer milen pÄ runt 34 minuter hade han bara skrattat.

Foto:

Övrig sport2007-07-03 06:39

- Jag började springa av en slump för drygt fem Är sedan och nu kan jag inte tÀnka mig ett liv utan löpning. Jag mÄr till och med dÄligt om jag vilar frÄn löptrÀning tvÄ dagar i följd, sÀger 26-Äringen frÄn Frödinge.
Christophe som tidigare hette Svensson innan han gifte sig Àr för mÄnga kÀnd som en sportintresserad kille frÄn Frödinge. Han har spelat fotboll och Äkt skidor för moderklubben FBSK och Àven spelat lite tennis och innebandy genom Ären. Löpningen som han brinner för helt och hÄllet i nulÀget Àr dock nÄgot som han fastnat för först pÄ senare Är.
- Det började egentligen pÄ hösten 2001 nÀr jag var i Norge med tvÄ kompisar under tre mÄnader och jobbade med att rensa fisk. Vi hade ingenting att göra pÄ fritiden sÄ dÄ började jag och Daniel Svensson att löptrÀna lite varannan kvÀll.
Vad var det som fick dig att fastna för löpningen?
- Jag mÀrkte direkt att jag mÄdde bÀttre av att röra pÄ mig. Jag gick ner frÄn 93 kilo till 85 ganska snabbt. Det gav förstÄs mersmak och idag Àr jag nere under 80.
Vad fick dig att börja tÀvla?
- Jag hade inte alls nÄgra sÄdana ambitioner frÄn början, men nÀr jag trÀffande Maria som jag nu Àr gift med sÄ sporrade hon mig att prova pÄ att tÀvla.
Gick det bra direkt?
- Nej, det kan man verkligen inte sÀga. Inför Vimmerbyloppet 2005 hade jag trÀnat hÄrt och siktade pÄ att göra en tid pÄ mellan 36 och 37 minuter. Det slutade med att jag kom i mÄl pÄ 43 minuter och var helt slut. Det kunde ha fÄtt mig att sluta, men jag bet ihop och kom igen.
Hur mycket tÀvlar du i Är?
- Totalt springer jag nog mellan 15 och 20 tÀvlingar i Är. SÀsongen pÄgÄr frÄn april till november och det rör sig mest om mindre evenemang pÄ smÄ orter. Vimmerbyloppet Àr förstÄs en given favorit Àven om jag tycker det Àr lite synd att publikintresset Àr sÄ litet pÄ den och mÄnga andra liknande tÀvlingar. Det gÄr trots allt lÀttare att springa om folk hejar pÄ under vÀgen. Vidare ska jag nÀrmast springa Byrundan i Gamleby kommande helg och i augusti Àr ett stadslopp i Söderköping ett av mÄlen. En given höjdare Àr ju Àven Ostkakeloppet pÄ hemmaplan i höst.
Har du nÄgra mÄl pÄ sikt som du drömmer om?
- TidsmÀssigt vill jag pressa mitt personbÀsta pÄ milen som Àr 34.20 till en bit under 34 minuter. PlaceringsmÀssigt sÄ drömmer jag om att ta en plats bland de hundra bÀsta i Göteborgsvarvet nÄgon gÄng. Jag sprang det för första gÄngen i vÄras och kom 197:a dÄ.
Sex dagar i veckan
Hur hÄrt trÀnar du?
- Generellt sett sÄ trÀnar jag ganska hÄrt, men jag har inte alltid gjort det utan ökat pÄ trÀningen successivt frÄn början. Jag tror det Àr viktigt att man som nybörjare inte kör hÄrdare Àn man klarar av annars Àr det lÀtt att bli less pÄ det, sÀger Christophe vars trÀningsschema just nu ser ut enligt följande:
? MÄndag: Sju stycken 3-minutersintervaller med löpning pÄ 80% följt av vila i en och en halv minut.
? Tisdag: Jogga lugnt i 10-15 kilometer.
? Onsdag: Tio stycken 2-minutersintervaller med löpning pÄ 80% följt av vila i en minut.
? Torsdag: Jogga lungt i 10-15 kilometer.
? Fredag: Vilodag.
? Lördag: Sju stycken 5-minutersintervaller med löpning pÄ 80% följt av vila i tvÄ och en halv minut.
? Söndag: Ett lÄngpass pÄ tvÄ mil.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om