Majid Jelili - i händelsernas centrum

Han har fallit på mållinjen till OS två gånger och på senare tid har han blivit orsaken till en pågående strid inom det svenska boxningsförbundet - nu har han flyttat till Västervik. Vår tidning har träffat boxningsprofilen och sjuksköterskan, Majid Jelili, för ett uttömmande samtal om alltifrån korruption till tankar på att bilda en boxningsklubb i sin nya hemstad.

Övrig sport2009-12-18 23:35

Bilden av en boxare brukar oftast vara en stor, stark och aggressiv kille. Majid Jelili är inte sådan, och det inte bara för att han boxades i fjädervikt. Han utstrålar vänlighet och ett stort lugn, någon aggressivitet syns inte ett spår av hos den före detta storboxaren från Stockholm som nu har flyttat till Västervik - för kärleken.
- Det blir bättre och bättre tycker jag. Vi har precis köpt hus så det är fullt upp, säger han om flytten.
Majid är något så ovanligt som boxare och sjuksköterska, han arbetar på Västerviks sjukhus akutmottagning till vardags. Två olika världar han trivs bra i.
- Det går hur bra som helst, men det är en kontrast förstås, säger Majid som menar att arbetet inom vården ger lite distans till den hårda boxningsvärlden.
- Jag tror att det är bra att ha något att variera mellan, att inte bara gå och tänka på boxningen. Det är lätt att gräva ner sig i sin idrott och leva i en annan värld. Här får man se lite av vardagen och livet i övrigt, det innebär lite mer än idrotten, säger han och tillägger:
- Den perioden jag la av att jobba - då jag kunde försörja mig på idrotten - då gick det som sämst.

Majid Jelili är en fascinerande person. 32-åringen har hela tiden varit i händelsernas centrum, både under sin aktiva karriär och efter, men aldrig på något negativt sätt. För den stora massan är dock Majid Jelili relativt okänd, antagligen för att boxning i Sverige inte får någon större publicitet nuförtiden. Många kanske ändå kommer ihåg Majid från en dokumentärfilm av Tom Alandh, från 2000 (en uppföljare kom 2004), som handlade om den unga Tenstakillens väg mot stjärnorna. Kanske vissa kommer ihåg honom för hans misslyckanden i OS-kvalen, där det flertalet gånger pratats om korruption och mutade domare som orsaken till att Sveriges då främsta boxare misslyckades. På senare tid har han också blivit aktuell för den så kallade "striden i boxnings-Sverige", som handlar om just Majids vara eller icke vara som förbundstränare. Fast huvudpersonen själv har hittills aldrig uttalat sig om det.
- Jag har hållit en ganska låg profil och jag tänker fortsätta att göra det.
Det behöver du inte göra för vår tidning?
- Ha, ha. Nej men det har varit lite rörigt i förbundet och vi har inte varit helt överens, eller så har det blivit något missförstånd. Jag vet inte vad som har skett.
Majid blev nämligen ansvarig förbundstränare när hans aktiva karriär var över, i början av 2004. Han blev snabbt omtyckt och ledde bland annat boxarna Naim Terbunja och Kennedy Katende till OS i Peking 2008. Efter detta fick han lämna sitt jobb, till synes utan anledning.
- Jag har ingen aning, och det är väl det man vill få reda innan man lämnar det. Jag har låtit det gå och inte lagt ner så mycket krut på det utan jag väntar mig att de ska ta nästa steg.
Hur känns det att vara upphov till en stor strid inom den svenska boxningen?
- För min del har det inte inneburit något negativt direkt. Det är boxarna som har gjort väsen av sig, och till viss del andra ledare och klubbar.
Med "boxarna" menar han främst Naim Terbunja, en av Sveriges just nu bästa boxare, som har meddelat att han slutar som amatörboxare om de inte tar tillbaka Majid Jelili.
Hur ser du på det?
- [Lång tystnad] Jag tycker förstås att det är dumt att han eller någon annan ska behöva lägga av på grund av sådant missnöje. Man måste samtala med varandra, ha en dialog helt enkelt. Ta reda på problemet och givetvis lösa det, allt går att lösa om man vill, säger Majid diplomatiskt och tillägger:
- Det vore trist om han slutade.
Hur känner du inför det stöd du har fått av dina boxare?
- Det känns skönt. Man behöver ju bekräftelse någon gång, så är det ju.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!