Med sikte på Europacupen

Skidfostrad i Kinda Alpina men sedan tio år tillbaka tillhörande Hjortens SK i Virserum. På tisdag är det dags för Rickard Kåhre, rankad nia i slalom i Sverige, att mäta krafterna med flera åkare i världseliten i Europacupen. – Målet på sikt är Världscupen, säger han.

För Rickard Kåhre, skidfostrad i Kinda Alpina men tävlandes för Hjortens SK i Virserum, väntar Europacuptävling i finska Levi kommande vecka. Kåhre, rankad nia i slalom i Sverige, siktar på en poängplats.

För Rickard Kåhre, skidfostrad i Kinda Alpina men tävlandes för Hjortens SK i Virserum, väntar Europacuptävling i finska Levi kommande vecka. Kåhre, rankad nia i slalom i Sverige, siktar på en poängplats.

Foto: Privat

Övrig sport2016-11-25 14:00

Europacupen är touren precis under Världscupen. Här tävlar flera av de åkare som är på väg in i den yttersta världstoppen och de som siktar dit.
När Europacupen drar igång i finska Levi kommande vecka kommer Rickard Kåhre, fostrad i Kinda Alpina men nu tävlandes för Virserumsklubben Hjortens SK, stå i startkuren.
Karriären har inte gått spikrakt, men han ses som lite av en ”late bloomer” och den här säsongen ska bli Rickards.

25-åringen, som studerar på Skiduniversitetet i Östersund,  har kört sex Europacuptävlingar tidigare, men det är i år som han hoppas på och förväntas kunna etablera sig där på allvar.
– Vi tränar en del med landslaget (Hargin, Byggmark och de övriga som kör i Världscupen) och visst händer det att jag slår dem på träning. Sett till fart och teknik skiljer det inte så mycket, utan den stora skillnaden är att de konstant håller den där höga nivån och stabiliteten, säger Rickard.

Sett till erfarenhet är det en blandad svensk trupp som har tagits ut till årets Europacup. Stjärnan i gänget är Kristoffer Jakobsen, som bland annat tog två FIS-segrar i helgen och skrällde rejält med en tolfteplats i sin VC-debut helgen dessförinnan.

– Självklart är Kristoffers framgångar oerhört sporrande för oss andra. Det är häftigt att se att det är möjligt för oss som ligger strax under den absoluta svenska toppen.
Rickards egen målsättning är att nå de resultat som gör att han får köra samtliga slalomtävlingar som ingår i årets Europacup (ett drygt tiotal).
– Det gäller att göra resultat direkt. Europacupen är inte alls lika förlåtande som Världscupen vad gäller att behålla gamla rankingpoäng. Det kan räcka med att misslyckas i ett par tävlingar så är man ute, berättar Rickard.
– Målet i nästa veckas tävlingar i Levi är ta poäng, bland de 30 första alltså. På sikt är mitt mål att nå Världscupen. Jag är visserligen 25 år, men räknar med att ha 15 år kvar av karriären. Förutsättningarna i Östersund är bra. Man har alltid väldigt engagerade lagkamrater runtomkring sig och vi är ett litet tajt gäng, säger han.

Hur är det då att vara skidåkare på de internationella tourerna?
– Ett konstanet jagande efter pengar och sponsorer, skrattar Richard Kåre.
– En säsong på Europatouren kostar drygt 150 000 kronor. Då har vi ändå en tränare som ingår tack vare att vi går på Skiduniversitetet samt en hel del bilresor betalda. Men det handlar om boende, lift kort samt att man blir fakturerad av förbundet för varje dag man är med dem.

Hur långt måste man nå för att helt kunna försörja sig på skidåkningen?
– Det är lite svårt att säga, men jag skulle kunna tänka mig att det handlar om att landa på topp 50 i världen, säger Kåhre, som i dagsläget ligger runt plats 100.
Inte så långt kvar, med andra ord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!