VM-biljetten säkrades på ögrupp

De åkte via ”Världens ände” och kom hem med en VM-biljett.
Tunasonen Oskar Davidsson och Martina Ågren förbereder sig nu för septembers stora tävling.
– Vi vill naturligtvis komma på pallen ännu en gång, fast ett realistiskt mål är väl topp sex, säger han.

”Jag kan inte tänka mig någon roligare sportform än att springa och simma i skärgårdsmiljö”, säger Oskar Davidsson.

”Jag kan inte tänka mig någon roligare sportform än att springa och simma i skärgårdsmiljö”, säger Oskar Davidsson.

Foto: Privat

Övrig sport2016-06-27 12:00

Världsmästerskapet i swimrun har varit årets morot för Oskar Davidsson, född och uppvuxen i Tuna, och hans tävlingspartner Martina Ågren i Team Carbon. 

ÖtillÖ, ursprunget i den växande sporten swimrun, är den klassiska och världstuffa tävlingen från Sandhamn till Utö som har fått den inofficiella VM-stämpeln på sig. 

För att kvalificera sig dit tog Davidsson och Ågren vägen via ”Världens ände” och Isles of Scilly swimrun.

Duktiga på att simma
På Isles of Scilly, som ligger två och en halvtimmes båtfärd sydväst om det brittiska fastlandets sydvästligaste punkt, svarade Davidsson och Ågren för en fin prestation. 

De kom in som totalt åttonde lag och som vinnare i mixedklassen, som ledde till att de fick kliva upp överst på prispallen för första gången. 

– Det är nog den tävling som vi har synkat bäst i. Vi hann aldrig bli nervösa inför tävlingen med tanke på att vi bestämde oss att åka till helgens tävling på tisdagen innan. Vi kände att vi var i god fysisk form och åkte ju dit för att ta en pallplats, säger Oskar Davidsson. 

Det som hjälpte duon var att sju av den totala distansens 37 kilometer var simning på öppet hav.

– Tävlingen passade oss perfekt, det var mycket simning och det är vi rätt duktiga på, säger Oskar Davidsson. 

Han beskriver ögruppen som ett drömområde för att arrangera sådana tävlingar. 

– Man kan knappt tro att det är sant. Det var så vackert. En paradisö mitt ute i havet, säger han.

Ändrar träningsuplägget
ÖtillÖ, som arrangeras i början av september, är det inofficiella VM och en av de längsta swimrunloppen. Då ska de tillsammans springa och simma totalt 75 kilometer varav 10 kilometer är simning i öppet vatten och 65 kilometer är terränglöpning. 

– Inför VM måste vi förbättra vår förmåga att löpa på klippor. Simningen håller vi en god standard som vi ska underhålla. Efter de kommande tävlingarna ändras upplägg och vi blir mer löpbaserade i vår träning. 
I fjol var de också med i VM, då gick det inget vidare. 

– Då tog vi oss i mål, inte mycket mer än det. Vi ”körde rakt in i väggen” och energibrist.

Två tävlingar inför VM
Nu hoppas han att fjolåret har gett nödvändig rutin och erfarenhet.

– Vi är i bättre fysisk form och mer synkade. Som lagspelare måste man tänka på hur det går för den andra. Vi är ett team, och det måste fungera.   

Inför VM har de två förberedande tävlingar på schemat: Engagin swimrun i schweiziska alperna och Höga kusten swimrun utanför Örnsköldsvik. 

Vad är det som driver att hålla på med just swimrun?
– Jag hittade swimrun för drygt två och ett halvt år sedan, jag fastande för äventyret i tävlingsmomentet. Jag kan inte tänka mig någon roligare sportform än att springa och simma i skärgårdsmiljö. Det är en rörelse som passar många.

Vad är swimrun?
• Swimrun utövas två och två i lagform i klasserna herr, dam eller mixed och går ut på att springa och simma ett antal sträckor.
• Deltagarna springer i våtdräkt och simmar med löparskorna på, för det finns inte tid att byta om. Med ständiga växlingar mellan land och vatten under ett och samma lopp hinner det aldrig bli enformigt. Det är tillåtet att dra varandra i lina i vattnet eller putta på i löpningen.
• Swimrun har på kort tid blivit hippt, speciellt hos dem som sökte nya fysiska utmaningar efter att ha sprungit maraton, gjort en svensk klassiker och 
genomfört triathlontävling.
• Sportens ljus tändes 2006 när loppet Ö till Ö 
arrangerades för första gången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!