Wiberg i Vimmerby

Han slog igenom med dunder och brak på VM i Berlin 2009. Nu tar tiokamparen Nicklas Wiberg sats mot sommarens VM. I måndags var han på besök i Vimmerby, bara ett par dagar innan en planerad fotoperation. Vår tidning fick en pratstund med honom på ett av stadens fik.

Nicklas Wiberg.

Nicklas Wiberg.

Foto:

Övrig sport2011-03-09 07:31


Nicklas Wiberg är ölänning och bor fortfarande kvar på ön. Vimmerby har han sämre koll på:
- Jag har faktiskt bara varit här en gång tidigare, i typ tio minuter.
Den här gången blev vistelsen något längre. I måndags kväll var han med på ett träningspass med Södra Vi IF:s friidrottsungdomar.
- En av dem var eld och lågor när jag berättade att Nicke skulle komma hit, några andra visste knappt vem han var, säger ungdomstränaren Rebecca Eriksson från Södra Vi, som ibland tränar ihop med Nicklas Wiberg.

Slog Dagårds rekord
25-åringen blev Europamästare för juniorer för ett antal år sedan, men det var först sommaren 2009, i VM, som han blev "stor" på riktigt. Många svenskar satt som klistrade framför tv-apparaterna för att följa Wibergs kamp mot en topplacering. Han blev sjua - och passade samtidigt på att radera ut Henrik Dagårds svenska rekord (8406 poäng).
- Jag slog det med tre poäng, säger han och skrattar lätt. I många andra mästerskap hade mitt resultat räckt till medalj, men inte den här gången.
När han ser tillbaka är han ändå jättenöjd med sin prestation:
- Ja, både med placeringen och med resultatet.
Och plötsligt blev du kändis?
- Nja, det vet jag inte, men visst märkte jag av att folk visste vem jag var.
Stod sponsorerna i kö också?
- Ha, ha..., nej det kan jag inte påstå. Om man däremot tar medalj så öppnar sig säkert helt andra dörrar.

Inte för pengarnas skull
Nicklas Wiberg säger att han inte är tiokampare för pengarnas skull. Han lever i en ganska tuff ekonomisk verklighet, där han visserligen har så han klarar sig.
- Jämför jag med spelarna i Kalmar FF är det en viss skillnad. Visst har jag en del sponsoravtal, men min lön är ändå baserad på vad jag presterar. I KFF har spelarna en annan trygghet.
Jämfört med fotbollsspelare och många andra idrottsutövare på elitnivå lägger Wiberg dessutom ner mer träning på sin sport.
- Jag har ju tio olika grenar, så jag måste träna mycket...
Hinner du med något annat än att träna, träna, träna?
- Lite tid över blir det självklart, men det går inte att ha något jobb vid sidan av.
När han är frisk och skadefri brukar träningsdosen ligga på tolv pass i veckan - och då ska man veta att ett pass kan ligga på upp till fyra timmar...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!