Mittbacken som snöat in på padel: "Brinnande intresse"

Han är fotbollsprofilen som sadlade om till padel när han fyllt 40. Två år senare driver Jonas Fors en egen tour och är delägare i en padelhall. "Det pratas om padeldöden, men jag tycker att sporten lever i högsta grad", säger han.

Jonas Fors tog över padelhallen i Storebro tillsammans med Jens Virtanen i september och driver den under namn J Padel Club.

Jonas Fors tog över padelhallen i Storebro tillsammans med Jens Virtanen i september och driver den under namn J Padel Club.

Foto: Magnus Strömsten

Padel2023-12-23 16:00

En stabil mittback i Vimmerby, Frödinge och Storebro. Efter över 20 år i den lokala fotbollen har Jonas Fors ställt undan de skorna och fokuserar helt på racket och boll istället.

– Jag hoppade inte på tåget lika tidigt som många andra utan började för drygt två år sedan. Jag fastnade direkt och sedan har det gått snabbt, säger Fors och syftar på hur stor del av hans liv som padeln blivit.

Tidigare i år bestämde han sig för att dra igång en egen tour med deltävlingar över hela Småland. Den gick i mål med finalspel i Kalmar för två veckor sedan. 

Är du nöjd med den första säsongen?

– Absolut. Det har väldigt roligt att åka runt på olika orter och få se nya hallar. Intressant att delta har varit stort och det har varit hög klass på spelet. Särskilt i finalen i Kalmar där det bjöds på spännande matcher av riktigt duktiga lirare. 

Flera spelare från Vimmerby och Hultsfred har tagit chansen att mäta sina krafter mot de bästa från Kalmar, Växjö och Oskarshamn. 

Blir det en ny upplaga 2024?

– Ja. Jag har inte spikat alla detaljer än, men jag kommer justera en del detaljer i upplägget utifrån vad jag fått för respons under första året. Tanken är att avgöra hela turneringen under en dag istället för två. Dessutom kommer jag utöka antalet deltävlingar och några av de nya kommer att avgöras i Östergötland också. Sedan kommer vi lägga till en klass och köra A-, B- och C-klass och istället minska antalet deltagare i varje klass. På så vis går alla vidare till slutspel och får minst fyra matcher.

Förutom att dra igång en padeltour har Fors även hunnit med att bli delägare i en padelhall under året. I september tog han över anläggningen i Storebro tillsammans med Jens Virtanen. I samband med det bytte hallen namn till J Padel Club.

– Vi fick många kommentarer i stil med "är du inte riktigt klok" eller "det var vågat" när nyheten kom. Jag kan hålla med om att det verkar riskabelt utifrån, men både Jens och jag är övertygade om att vi ska få det att fungera. Vi har samma syn på padel och ett brinnande intresse för sporten.

Vad krävs för att få snurr på verksamheten?

– Det gäller att hitta på olika saker för att locka spelare. Vi drog igång ett ligaspel med Americano som blivit väldigt lyckat. Sedan gäller det att hitta aktiviteter som engagerar. Det är enklare om man tycker att det är så roligt som vi gör.

Både Fors eller Virtanen jobbar heltid med annat och har padelhallen som en hobby. 

Hur får ni tiden att räcka till?

– Det är klart att man lägger mycket fritid i hallen så familjen blir lidande av det. Men min sambo spelar också så det underlättar.

Något som han reflekterat över är att många som spelar padel fokuserar nästan fullt ut på matchspel och ägnar ingen tid till träning.

– Så funkar det ju inte alls inom fotbollen. Där tränar du i regel tre gånger så mycket som du spelar match.

Fors har själv utbildat sig inom padelträning och börjat hålla i en del pass.

– Det finns spelare som varit aktiva länge, men aldrig funderat över tekniken. Hur man håller racket och varför bollen går som den gör när man slår. Felet många gör är att man slår för hårt. Får man ner farten och hittar kontrollen istället är det väldigt utvecklande för spelet. Dessutom vill jag satsa mer på träning för ungdomar för att bredda sporten och hitta nya spelare.

Jonas Fors har arrangerat Drop Padel Tour under året och har planer på att utveckla den ytterligare nästa år.
Jonas Fors har arrangerat Drop Padel Tour under året och har planer på att utveckla den ytterligare nästa år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!