Padel är en ung sport i Sverige och vetenskapsläget kring skador kopplade till sporten är inte särskilt omfattande. Ändå hör man ofta om typiska skavanker som knä- och ryggproblem eller axel- och armbågsbesvär.
Och hälsenor som går av. Så kallade hälsenerupturer.
Thorsten Schepull spelar själv padel en till två gånger i veckan. På ett år har två av hans medspelare drabbats av just detta.
– Det är lite anmärkningsvärt, erkänner han men påpekar samtidigt att det egentligen inte alls är konstigt att padelspel medför en del skador.
– Det är många som spelar, och är det många som spelar blir det också många skador. Det är till exempel ingen slump att fotbollsspelare får korsbandsskador för det är så många som spelar.
När det gäller just hälsenerupturer är idrottstypen som padel hör till överrepresenterad. Rörelsemönstret med steg bakåt följt av accelerering framåt innebär hög belastning för senan.
På US i Linköping förs ingen statistik över vad skadorna är relaterade till, men siffror från Region Östergötland rehab väst visar att antalet hälsenerupturer ökat markant i takt med att padelfebern stigit. Under 2019 behandlades sammanlagt tio i västra länsdelen. Nu har man haft 14 bara mellan den 27 december och sista mars – varav tolv padelrelaterade.
Högriskgruppen är män mellan 40 och 50 år.
– En stor del av dem som spelar padel är just i den gruppen, såvitt jag kan bedöma utifrån det jag sett när jag spelat själv. Man är inte lika tränad som när man var 25-30, säger Thorsten Schepull.
För den som drabbas väntar cirka sex veckor i en så kallad plaststövel. Operationer blir allt ovanligare och görs numera bara undantagsvis. Forskning på US visar nämligen att hälsenerupturer inte blir bättre av operation än om man bara stoppar foten i gips eller plaststövel.
Rehabiliteringstiden ligger sammanlagt på cirka ett år.
– Efter borttagning av stöveln tar det tre-fyra månader innan man kan vara säker på att hälsenan inte ska gå av en gång till. Sedan kan man öka takten. Andra halvåret är det mycket rehabilitering, säger Schepull.
Under andra halvåret kan man också komma igång med padel igen.
– Sedan handlar det inte bara om hur senan läker utan mycket sitter i huvudet, hur mycket man vågar belasta hälsenan.