Padelfebern mĂ€rks Ă€ven pĂ„ sjukhusen: "Är ingen slump"

Intresset för padel fortsĂ€tter att öka – vilket ocksĂ„ resulterar i mĂ„nga skador. "Jag tror inte det beror pĂ„ att idrotten Ă€r farlig utan att det Ă€r sĂ„ mĂ„nga som spelar", sĂ€ger Thorsten Schepull, överlĂ€kare vid ortopediska kliniken pĂ„ Universitetssjukhuset i Linköping.

HĂ€lsenerupturer sker oftast inte i början av pass utan nĂ€r muskeln och senan Ă€r trötta. "Kör inte för lĂ„nga pass. Är du orolig rĂ€cker en timme", tipsar Thorsten Schepull.

HĂ€lsenerupturer sker oftast inte i början av pass utan nĂ€r muskeln och senan Ă€r trötta. "Kör inte för lĂ„nga pass. Är du orolig rĂ€cker en timme", tipsar Thorsten Schepull.

Foto: Maxim Thore/BILDBYRÅN / Privat

Padel2021-04-13 09:19

Padel Ă€r en ung sport i Sverige och vetenskapslĂ€get kring skador kopplade till sporten Ă€r inte sĂ€rskilt omfattande. ÄndĂ„ hör man ofta om typiska skavanker som knĂ€- och ryggproblem eller axel- och armbĂ„gsbesvĂ€r. 

Och hÀlsenor som gÄr av. SÄ kallade hÀlsenerupturer.

Thorsten Schepull spelar sjÀlv padel en till tvÄ gÄnger i veckan. PÄ ett Är har tvÄ av hans medspelare drabbats av just detta.

– Det Ă€r lite anmĂ€rkningsvĂ€rt, erkĂ€nner han men pĂ„pekar samtidigt att det egentligen inte alls Ă€r konstigt att padelspel medför en del skador.

– Det Ă€r mĂ„nga som spelar, och Ă€r det mĂ„nga som spelar blir det ocksĂ„ mĂ„nga skador. Det Ă€r till exempel ingen slump att fotbollsspelare fĂ„r korsbandsskador för det Ă€r sĂ„ mĂ„nga som spelar.

NÀr det gÀller just hÀlsenerupturer Àr idrottstypen som padel hör till överrepresenterad. Rörelsemönstret med steg bakÄt följt av accelerering framÄt innebÀr hög belastning för senan.

PĂ„ US i Linköping förs ingen statistik över vad skadorna Ă€r relaterade till, men siffror frĂ„n Region Östergötland rehab vĂ€st visar att antalet hĂ€lsenerupturer ökat markant i takt med att padelfebern stigit. Under 2019 behandlades sammanlagt tio i vĂ€stra lĂ€nsdelen. Nu har man haft 14 bara mellan den 27 december och sista mars – varav tolv padelrelaterade.

Högriskgruppen Àr mÀn mellan 40 och 50 Är.

– En stor del av dem som spelar padel Ă€r just i den gruppen, sĂ„vitt jag kan bedöma utifrĂ„n det jag sett nĂ€r jag spelat sjĂ€lv. Man Ă€r inte lika trĂ€nad som nĂ€r man var 25-30, sĂ€ger Thorsten Schepull.

undefined
RÄkar man ut för hÀlseneruptur vÀntar runt sex veckor i en sÄ kallad plaststövel samt en lÀngre period pÄ kryckor. Den totala rehabiliteringstiden Àr omkring ett Är.

För den som drabbas vÀntar cirka sex veckor i en sÄ kallad plaststövel. Operationer blir allt ovanligare och görs numera bara undantagsvis. Forskning pÄ US visar nÀmligen att hÀlsenerupturer inte blir bÀttre av operation Àn om man bara stoppar foten i gips eller plaststövel.

Rehabiliteringstiden ligger sammanlagt pÄ cirka ett Är.

– Efter borttagning av stöveln tar det tre-fyra mĂ„nader innan man kan vara sĂ€ker pĂ„ att hĂ€lsenan inte ska gĂ„ av en gĂ„ng till. Sedan kan man öka takten. Andra halvĂ„ret Ă€r det mycket rehabilitering, sĂ€ger Schepull.

Under andra halvÄret kan man ocksÄ komma igÄng med padel igen.

– Sedan handlar det inte bara om hur senan lĂ€ker utan mycket sitter i huvudet, hur mycket man vĂ„gar belasta hĂ€lsenan.

Padelfebern i Sverige har ocksÄ mÀrkts pÄ sjukhusen.
Padelfebern i Sverige har ocksÄ mÀrkts pÄ sjukhusen.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!