Populära padelturneringen tillbaka – fullspäckat schema

Den första upplagan blev en succé. Nu siktar Johan Carlsson på en repris när padelturneringen JMC Open avgörs i början av det nya året. "Jag tycker att kvalitén på den här upplagan ser starkare ut än vad den gjorde förra gången", säger han.

Johan Carlsson och Johan Nilsson är regerande mästare i JMC Open, men spelar inte tillsammans 2022.

Johan Carlsson och Johan Nilsson är regerande mästare i JMC Open, men spelar inte tillsammans 2022.

Foto: Magnus Strömsten

Padel2021-12-29 20:45

År 2022 rivstartar. Åtminstone för padelentusiasterna i vår trakt. Den 2 januari är det nämligen dags för JMC Open igen.

Senast den spelades var i september 2020. Det var också den första upplagan. Och precis som då har det varit ett oerhört stort intresse när turneringen nu återkommer.

– Det var fullt för ett par veckor sedan. Skador och så har gjort att det tillkommit några nya, men vi har haft reservlag som tackat ja direkt, säger arrangören Johan Carlsson.

Totalt är det 64 lag i 32 par som är med och spelar. De fördelas över fyra klasser, där det finns en damklass och tre (A, B och C) herrklasser.

– De åtta lagen i varje klass kommer sedan att fördelas på två grupper, där vinnarna och tvåorna i varje grupp går till semifinal. Så det blir först ett gruppspel och sedan ett slutspel, berättar Carlsson.

undefined
Stefan Lind och Johan Carlsson bildar par i A-klassen för herrar.

Matchschemat är späckat i padelhallen i Vimmerby. Den första gruppen inleder redan klockan åtta på söndagsmorgonen och den sista finalen börjar klockan 21:00 samma kväll.

– Det är många matcher som ska spelas, säger Carlsson innan han förklarar upplägget:

– Varje gruppspelsmatch kommer att spelas över 20 minuter. När klockan sedan ringer så blir slutresultatet det som då är ställningen vid den tidpunkten. Det gäller att vinna games, det är det som räknas. Fördelen med det är att alla matcher och alla games blir viktiga. Även om man är favorit så kan 20 minuter vara en tuff speltid. Semifinalen blir också över 20 minuter, men finalen blir en klassisk "bäst av tre set-match".

Precis som under 2020 så är coronapandemin fortsatt påtaglig, vilket påverkar helgens padelturnering.

– Vi har bestämt att köra helt utan publik. De enda som får vistas i hallen är deltagarna i den spelande gruppen. Vi kör en grupp i taget, där man spelar alla gruppspelsmatcher under två timmar. Utöver dem är det tre, fyra funktionärer på plats, säger Johan Carlsson.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten avråder från att arrangera cuper, bland annat. Hur ser du på det?

– Om man tittar på cuper i de stora sporterna, så som fotboll, innebandy och ishockey, så är det betydligt fler deltagare på plats samtidigt. Här är det inte riktigt så. Vi har dubbelkollat restriktionerna för att försäkra oss om att vi inte gör något fel. Det blir nästan likadant som när man spelar en vanlig padelmatch.

undefined
Johan Carlsson och Johan Nilsson är regerande mästare i JMC Open, men spelar inte tillsammans 2022.

Carlsson själv är regerande mästare i A-klassen, tillsammans med Johan Nilsson. På söndag kommer de två att finnas med igen – men i olika lag. Nilsson spelar med Mathias Westerling, medan Carlsson bildar par med Stefan Lind. På damsidan är Alva Samuelsson och Ester Westerling regerande mästare.

Vilka ser du som favoriter?

– Det är tråkigt att säga sig själv... Men eftersom jag är regerande mästare så får jag ändå göra det. Däremot ser jag tennisspelarna Eric Lindström och Anton Karlsson som väldigt vassa, precis som Nilsson och Westerling. Även damklassen ser högintressant ut med några riktigt bra namn. Det kommer bli hett om platserna i alla klasser och det finns nog skrällar att hämta. Jag tycker att kvalitén på den här upplagan ser starkare ut än vad den gjorde förra gången, säger Carlsson.

undefined
Alva Samuelsson och Ester Westerling vann damklassen när turneringen spelades 2020.

Här är alla grupper:

Grupp 1 Dam A/B: Mirelle von Schantz/Nina Hjelmland, Frida Sethsson/Madeleine Carlsson, Johanna Krantz/Maria Karlsson, Jessica Sigesbo/Therese Anemyr.

Grupp 2 Dam A/B: Mirja von Schantz/Yvette Landberg, Josephine Svensson/Angelica Rinaldo, Maria Kennmark/Gittan Kägo Bragsjö, Ester Westerling/Caroline Phalèn.

Grupp 1 Herr A: Johan Klavins/Kim Frilund, Jens Carlsson/Ola Lindblom, Anders Lind/Ola Johansson, Eric Lindström/Anton Karlsson.

Grupp 2 Herr A: Mathias Westerling/Johan Nilsson, Magnus Phil/Mats Landström, Anton Carlsson/Ludvig Vännström, Stefan Lind/Johan Carlsson.

Grupp 1 Herr B: Filip Stenberg/Jimi Thörn, Jonas Lindblad/Pontus Stolth, Belmin Begovic/Robin Lindell, Robert Danielsson/Peter Tengvall.

Grupp 2 Herr B: Theo Kennmark/Pontus Kägo Bragsjö, Linus Leijon/Anders Carlsson, Cristian Olivestam/Christian Simonsson, Alexander Hoffsten/Simon Henriksson.

Grupp 1 Herr C: Gustaf Svärd/Per Kronstrand, Hampus Carlsson/Alex Karlsson, Mattias Backstad/Johan Bengtsson, Fredrik Svensson/Johan Edgren.

Grupp 2 Herr C: Andreas Grahm/Niklas Cederlöf, Peter Åhlander/Joakim Johnsson, Robert Svensson/Daniel Abenius, Christian Ekström/Magnus Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!