Instängd i 14 månader – tog första svenska guldet

Philip Jönsson har knappt varit utanför dörren på 14 månader. Nu har han tagit Sveriges första medalj i Paralympics i Tokyo. –Det har varit väldigt tufft, säger Jönsson efter guldet i 10 meter stående luftgevär.

Svenske skytten Philip Jönsson tog guld i Paralympics. Arkivbild.

Svenske skytten Philip Jönsson tog guld i Paralympics. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Paralympics2021-08-30 09:20

I den avgörande omgången ställdes Philip Jönsson mot Francek Gorazd Tirsek, Slovenien. Jönsson var kyligast och säkrade guldet med slutpoängen 252,8, vilket är nytt paralympiskt rekord.

Tvåan Tirsek var bara 0,4 poäng bakom.

– Det går knappt att beskriva, helt underbart. Det var jätteskönt och kul och glädje och alltihop, säger Jönsson till TT.

TT: Vad betyder den här medaljen för dig?

– Det betyder att all träning och all tid som man har lagt ner ger resultat. Det visar omvärlden att även personer med stora funktionshinder kan prestera på den yttersta världseliten.

"Väldigt dåliga lungor"

Det har varit en lång väg till det efterlängtade guldet för Philip Jönsson. Coronapandemin har gjort att 27-åringen, som har Duchennes muskeldystrofi, knappt har kunnat vara utanför hemmet i Mariestad fram till Paralympics.

– Som tur är har jag kunnat träna hemma, men jag har inte kunnat vara i någon affär på 14 månader. Det har varit väldigt tufft på den biten, säger han.

– Den sjukdomen jag har gör att jag har väldigt dåliga lungor. Skulle jag få covid vet jag inte hur det skulle sluta. Det är inget jag vill dra på mig så det har bara varit att vara hemma och jobba hemifrån. Men det funkade bra och var bara att härda ut, säger han.

På plats i Tokyo fanns pappa Mats. Pappa är dock inte det enda han har på sitt cv. Han laddar om skotten åt Philip under tävlingen och är även materialare och tränare.

Hemma i Mariestad har de tillsammans förberett sig för guldtävlingen.

– Det har fungerat bra. När vi tränar är det inte far och son utan det är tränare och skytt. Det har vi varit ganska noga med. Man kommer ingenstans om man är för snäll. Det gäller att ligga på och kommer vi överens om något gäller det att vi håller det, säger Mats Jönsson.

TT: Hur har Philip utvecklats som skytt?

– I och med hans sjukdom får man hela tiden anpassa sig efter hur sjukdomen har utvecklats. Han blir sämre hela tiden. Man får till exempel ändra olika inställningar och maten. Men det han framför allt har gått fram i är det mentala. Det är den största biten.

Tävlar på onsdag

På onsdag kliver Jönsson in i nästa tävling. Då är det kval till finalen i 10 meter liggande luftgevär.

– Det är en riktigt tuff gren. Gör jag det jag ska så kanske det räcker till final. Sen i final vet man aldrig vad som händer, säger Philip Jönsson.

Det här är Jönssons andra Paralympics. Mariestadsskytten tog sig till två finaler även i Rio de Janeiro 2016, och slutade som bäst åtta.

Fakta: Philip Jönsson

Född: 28 mars 1994 (27 år).

Klubb: Mariestads skyttegille.

Tidigare resultat i Paralympics: Åtta i 10 meter stående luftgevär i Rio 2016, åtta i 10 meter liggande luftgevär i Rio 2016.

I övrigt: Har Duchennes muskeldystrofi, en sjukdom som gör att muskler bryts ner och ersätts av fett.


Fakta: Svenska paralympiska sommarguld på 2000-talet

2000 i Sydney, fem guld: Jonas Jacobsson x2, sportskytte, frigevär 3x40 samt liggande, Thomas Johansson x2, sportskytte, luftgevär, liggande samt stående, Johnny Eriksson, bordtennis.

2004 i Aten, åtta guld: Jonas Jacobsson, sportskytte x4, tio meter stående luftgevär, 10 meter luftgevär liggande, 50 meter frigevär liggande 3x40 och 50 meter frigevär liggande, Iréne Slättengren x2, dressyr, indiviudellt samt kür, Sandra Eriksson, simning, 50 meter fjäril, Anders Olsson, simning, 400 meter frisim.

2008 i Peking, fem guld: Jonas Jacobsson, sportskytte x3, tio meter stående luftgevär, 50 meter frigevär stående och 50 meter frigevär liggande 3x40, Anders Olsson x2, simning, 100 meter frisim och 400 meter frisim.

2012 i London, fyra guld: Anna-Carin Ahlquist, bordtennis, Maja Reichard, simning, 100 meter bröstsim, Jonas Jacobsson, sportskytte, 50 meter frigevär helmatch, Stefan Olsson/Peter Vikström, rullstolstennis.

2016 i Rio, ett guld: Karl Forsman, simning, 100 meter bröstsim.

2021 i Tokyo: Philip Jönsson, sportskytte, tio meter stående luftgevär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om