IOK-basen i Tokyo – sågas av regeringsrådgivare

Ordföranden för Internationella olympiska kommittén (IOK) Thomas Bach är på plats i Tokyo under Paralympics. Nu sågas han av en medicinsk rådgivare till regeringen i Japan. –Varför kan han inte göra det på distans?, säger immunologen Shigeru Omi.

Paralympics invigdes under tisdagen.

Paralympics invigdes under tisdagen.

Foto: Shuji Kajiyama/AP/TT

Paralympics2021-08-25 10:55

Smittspridningen fortsätter att öka i Japan. Efter OS har landet rapporterat omkring 20 000 nya fall om dagen. Flera av landets prefekturer har försatts i nödläge, och under onsdagen förväntas regeringen utlysa nödläge i ytterligare åtta prefekturer.

Det har inte stoppat IOK:s ordförande Thomas Bach från att besöka landet både under OS och nu under Paralympics, som inleddes natten mot onsdag, svensk tid.

Något som får den japanske immunologen Shigeru Omi, som är rådgivare till regeringen gällande coronaviruset, att reagera.

– Vi har sagt gång på gång, "vilket typ av meddelande sänder OS till allmänheten?", säger han och fortsätter:

– Vi begär att folk ska jobba hemifrån mer. Om ordförande Bach behöver ge ett tal, varför kan han inte göra det på distans? Varför besvärar han sig med att komma hela vägen hit?

Omi har varit kritisk till att arrangera spelen på grund av vilka signaler det sänder till befolkningen. Han har oroat sig för att smittspridningen riskerar att öka när allmänheten uppfattar OS och Paralympics som ett tecken på att det återigen är tryggt att leva livet som vanligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!