"Ett olyckligt men tyvärr väntat beslut." skriver Åsa Llinares Norlin, Sveriges paralympiska kommittés ordförande, i ett sms till TT.
På onsdagen hölls ett möte där IPK diskuterade vilka sanktioner man kan ge de ryska och belarusiska kommittéerna. Just nu finns inget krav att medlemmar måste respektera den olympiska vapenvilan, och därmed anser IPK att man inte kan utesluta Ryssland och Belarus helt.
"IPK har vidtagit de skarpast möjliga åtgärderna", skriver man i pressmeddelandet.
Konkret innebär det att ryska och belarusiska idrottare, ledare och funktionärer får delta under neutral flagg och får heller inte vara med i medaljligan. Deltagarna måste även täcka över eventuella nationsflaggor på sina dräkter.
IPK har dessutom beslutat att frånta flera ryska tjänstemän ordensutnämningar och Vladimir Putin fråntas en hedersutnämning.
Förutom de sanktioner som riktas mot Ryssland och Belarusi nuläget, öppnar IPK för ännu fler. Under 2022 ska man kalla till ett extrainsatt möte med generalförsamlingen för att bestämma om den olympiska vapenvilan ska vara obligatorisk för alla medlemmar. Om det röstas igenom kan man stänga av och utesluta länder som bryter mot den.
I måndags gick Sverige ihop med Finland, Danmark, Norge, Färöarna och Island i en skrivelse till IPK om att stoppa ryska och belarusiska idrottare från Paralympics i Peking.
Åsa Llinares Norlin, Sveriges paralympiska kommittés ordförande, skriver i ett sms till TT att beslutet var väntat:
"Vi har just tagit emot beslutet från IPC, det var ett väldigt känslosamt möte och vi kommer att analysera situationen tillsammans med truppledningen på plats och bland annat våra nordiska grannländer. Vi står fortfarande för vår ståndpunkt och hoppades på utestängning av Ryssland och Belarus. Nu blir länderna uteslutna men idrottarna får tävla under paralympisk flagg. Vi har förståelse för komplexiteten i IPC:s beslut."
Hon skriver också att det viktigaste nu är att Rysslands aggressioner upphör.
"Nu har vi fullt fokus på att stötta våra aktiva på plats"