Ukraina saknar utrustning till Paralympics

Internationella paralympicsförbundet (IPC) fördömer att Ryssland brutit mot den olympiska och paralympiska vapenvilan. Men det största bekymret i Peking just nu är ukrainarnas utrustning. –Jag vet att de har jädrigt svårt att få hit utrustningen, säger Sveriges truppledare Niclas Grön.

Paralympics startar om en vecka i Peking, men Ukraina har svårt att få dit sin tävlingsutrustning på grund av den ryska invasionen. Arkivbild.

Paralympics startar om en vecka i Peking, men Ukraina har svårt att få dit sin tävlingsutrustning på grund av den ryska invasionen. Arkivbild.

Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Paralympics2022-02-25 12:06

IPC:s ordförande Andrew Parsons sade på torsdagen att det var en enorm utmaning att få de ukrainska Paralympicsdeltagarna till Kina sedan Ryssland inlett invasionen av Ukraina.

Men Grön berättar att ukrainarna kommit samtidigt som alla andra nationer, inklusive Ryssland, under torsdagen-fredagen.

– Vi har boendet 50 meter från Ukraina, den ukrainska flaggan hänger där och jag har sett folk där. Men det jag vet är att de har jädrigt svårt att få hit tävlingsutrustningen, så det blir en utmaning att få hit, säger Grön i telefon från Kina.

Information på lördag

Eftersom de flesta nationer satt på flyg på väg till Peking när Ryssland inledde invasionen i Ukraina har det ännu inte införts några restriktioner eller liknande gällande Paralympics som invigs den 4 mars.

– Vi har ett chef de mission-möte lördag morgon då alla är på plats. Jag gissar att det kommer information under det mötet, säger Grön.

Parsons fördömde den ryska invasionen eftersom den bryter mot den olympiska vapenvilan som FN:s generalförsamling antog i december och som gällde från den 4 februari till den 20 mars.

"Det är en fruktansvärd situation och vi är oroade för paraidrottarna från Ukraina och dess nationella paralympiska kommitté. Deras säkerhet och välbefinnande har högsta prioritet", sade Parsons till IPC:s webbplats.

"En nyckelfråga gällande vapenvilan är att säkra så att alla ackrediterade – aktiva och ledare – kan komma hit och delta i spelen."

Följer utvecklingen

Grön säger att den svenska ledningen för paralympicstruppen följer säkerhetsutvecklingen och får information från överledningen hemma i Sverige angående Riksidrottsförbundets och regeringens rekommendationer och beslut.

– Och vår trupp har kommit hit och är jättefokuserade och laddade på uppgiften, vilket känns positivt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!