Klart: två para-VM till Östersund 2023

Nu är det klart: para-VM i längdskidor och skidskytte kommer trots allt att arrangeras i Östersund vintern 2023. Mästerskapen går av stapeln i månadsskiftet januari-februari. –Det känns jättebra, säger Bo Sköld, generalsekreterare i Svenska parasportförbundet.

Sveriges Zebastian Modin är Sveriges stora medaljhopp i para-VM i längdskidor och skidskytte i Östersund 2023. Arkivbild.

Sveriges Zebastian Modin är Sveriges stora medaljhopp i para-VM i längdskidor och skidskytte i Östersund 2023. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Parasport2022-08-28 11:00

Tidigare i somras beslöt förbundsstyrelsen i Svenska parasportförbundet att ställa in världsmästerskapen i längdskidor, skidskytte, snowboard och alpint, som skulle ha genomförts i Östersund, Åre och Klövsjö i början av 2023.

Nu kommer en tvärvändning, vilket innebär att längdåkning och skidskytte trots allt kommer att ordnas i Östersund i början av 2023.

– Det känns jättebra att det kommer bli längdåkning och skidskytte i Östersund 2023. Även om det hade känts ännu bättre om vi hade landat hela från början, men det gick inte tyvärr och så är det ibland, säger Bo Sköld, parasportförbundets generalsekreterare, till TT.

Får tävla på hemmaplan

Den 28-årige skidåkaren och skidskytten Zebastian Modin, som tävlar för Östersunds SK, är Sveriges stora guldhopp i VM. Nu kan han alltså få chansen att tävla i para-VM på hemmaplan.

I våras blev han historisk som Sveriges främste vinterparalympier genom tiderna när han tog två brons och ett silver under Paralympics i Kina. Därtill har han fler para-VM-medaljer på meritlistan.

Beslutet att trots allt arrangera två para-VM kommer efter att Internationella paralympiska kommittén (IPC) lämnade över ansvaret för evenemanget till Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis), och ett avtal för två VM i Östersund kunde till slut formas.

– När vi såg att man (IPC) tänkte lämna över ansvaret för genomförandet av de paralympiska vintersporterna till Fis så insåg vi att det inte går att komma i mål. Men sen fick vi en förfrågan från Fis: kan ni inte tänka er att genomföra längd- och skidskytte på en plats i Östersund, säger Sköld och fortsätter:

– Då sa vi: ja, om vi landar ett bra avtal med Fis så är vi beredda att genomföra det.

Nöjd med samarbetet

Trots att arrangemanget planeras med en helt ny partner är Sköld nöjd med samarbetet hittills.

– Vi hade en uppstart som var lång, men efterhand har nog bägge parter insett att vi måste vara ödmjuka och hjälpas åt. Så det känns bra framåt.

Också Östersunds kommun ser positivt på att para-VM ordnas i just deras kommun.

"För Östersunds kommun är parasporten mycket viktig. Vi har arenor och idrottsytor med hög tillgänglighet och är dessutom väldigt vana att arrangera stora event. Vi kan skapa tävlingar med riktigt bra förutsättningar", säger Anders Wennerberg, kommundirektör i Östersund i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!