Kris i Ukrainas parasport: Befarar att den dör

Ukraina var näst bästa nation i Paralympics i mars. Men på grund av kriget har man hamnat i en akut ekonomisk kris. –Jag befarar att parasporten kommer att dö, säger ordföranden i Ukrainas paralympiska kommitté, Valerij Susjkevytj.

Det blev en ukrainsk trippel i skidskytte vid Paralympics i Peking. Arkivbild.

Det blev en ukrainsk trippel i skidskytte vid Paralympics i Peking. Arkivbild.

Foto: Shuji Kajiyama/AP/TT

Parasport2022-05-06 13:35

Ukraina har länge haft en bra verksamhet i parasport och har haft stora framgångar i Paralympics. I Peking i mars kom Ukraina tvåa i medaljligan, efter Kina, med elva guld, tio silver och åtta brons – trots problem med att både få aktiva och deras utrustning att komma i tid till Peking efter Rysslands invasion av landet den 24 februari.

På grund av kriget har den ukrainska parasporten tappat sin finansiering och söker nu hjälp från internationella donatorer.

– Vi är ledande inom parasport, men just nu befarar jag att parasporten i Ukraina kommer att dö, säger Susjkevytj.

– Världens bästa paraidrottare vet inte om de kommer att kunna fortsätta med idrotten.

Parasportens träningscenter i västra Ukraina har blivit ett flyktingläger, bland annat finns där ett antal paraidrottare och tränare med familjer.

Susjkevytj hoppas att parasporten kan överleva, framför allt med tanke på välmåendet i framtiden för de ukrainare som skadas under kriget och tvingas bli amputerade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!